İnternette sansüre ve fişlemeye karşı kitlesel eylemler

İnternette erişim yasaklarını da içeren düzenlemeye ilişkin tepkiler örgütlenen eylemlerle devam etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Ocak 2014
  • 23:21
Bursa

Bursa

• İnternetime dokunma eylemlerinden kareler...

 

Başta Taksim’de olmak üzere bir dizi merkezde işçiler, emekçiler ve gençler, sansür, baskı, yasak kararlarına karşı sokaktaydı. İnternet erişimine yönelik yasaklar Bursa ve Ankara’da da protesto edildi.

 

Bursa

Bursa'da direnişçiler 'İnternetime dokunma' dedi. Eylemin adresi Haziran Direnişi’nde mühürleri sökülen Heykel Meydanı’ydı. Polisin, dün sendikalar tarafından yapılmak istenen eylemi engellemesinden sonra bugün yapılacak eylem ayrı bir önem kazanmıştı. Fakat bir kez daha görüldü ki polisin yasakları devrimci ve direnişçi iradeye sökmez. Direnişçiler ve devrimciler, dün sendika yöneticilerinin kabullendiği bu yasağı tanımadılar ve eylemi Heykel'de gerçekleştirdiler.

Eylem sırasında polisle küçük çaplı bir gerilim yaşandı. Sivil polislerin müdahalelerine direnişçiler yanıt verince kısa süreli bir arbede yaşandı. “Katil polis hesap verecek!”, “Ali'nin katilleri yıldıramaz bizleri!” sloganları atıldı. Özellikle polisle yaşanan gerilimin ardından alandaki coşkunun düzeyi artarken, polis de çevik kuvvet takviyesi yaptı.

Eylem polisin Taksim'deki saldırısı nedeniyle oturma eylemi biçiminde sürdürüldü. Daha sonra “Bu daha başlangıç mücadele sürecek!” sloganıyla eylem sona erdirildi.

 

Ankara

İnternete uygulanan sansüre karşı “İnternetime dokunma!” demek için yüzlerce insan Kızılay’da biraraya geldi.

Güven Park’ta biraraya gelen kitle “Sansüre karşı omuz omuza!”, “DNS’yi değiştirme, hükümeti değiştir!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Bu pisliği ancak devrim temizler!”, “Susma! Haykır! Sansüre hayır!” sloganlarını attı. Devrimci tutsaklar ve şehitlerin de unutulmadığı eylemde “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Ethem yoldaş ölümsüzdür!” ve “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Taksim’de düşene, dövüşene bin selam!” sloganları da atıldı.

Eylemde tencere-tava çalan bir grup insan dikkat çekiyordu. Ayrıca kitleyi taciz etmek için Kızılay Meydanı’na iki adet TOMA geldi. TOMA’lar kitlenin çok yakınından geçerken kitle içinden birkaç kişi TOMA’ya taş attı.

Eylemde birçok liselinin olması dikkat çekti. Eylem halaylarla sonlandırıldı.

 

“Özgürlüklerin kısıtlanmasına hayır demek için buradayız!”

Ankara’da "İnternetime dokunma" eylemine katılan insanlarla neden eyleme katıldıklarını sorduk.

Bir liseli: İnternete uygulanan sansüre karşı buradayız. Bu yasağı nefretle kınıyoruz.

Bir kadın emekçi: Uzun süredir devam eden bir süreç. Hayatımızın her alanında sansür varken bir de internete sansür geldi. Hükümetin gidişatını beğenmiyorum. Haziran Direnişi’nde de alanlardaydım. İstifa etsin istiyorum. Yaptıkları tarif edilemeyecek kadar kötü. Hayatıma karışılsın istemiyorum. İnsanlar ölsün istemiyorum. Bu yüzden buradayım.

Bir liseli: Modern dünyada bilgi edinme hakkımızın kısıtlandığını düşünüyorum. Eğer internete sansür gelirse, her alanda bizi etkileyecek. İnsanların bilgi alabildikleri çok kısıtlı yerler var. Medyanın verdiği bilgiler güvenilir değil. Günlük olayları medyadan öğrenemiyoruz. Bunun yerine alternatif olarak söylenemeyen birçok şeyi internette bulabiliyoruz. Bu kanalın da engellenmesine karşı bugün buradayız.

Bir liseli: Biz burada yolsuzluğa direnmek için geldik. Bu yüzden buradayız.

Bir emekçi: Özgürlüklerin kısıtlanmasına hayır demek için, gelecek nesillere daha özgür bir gelecek bırakabilmek için bugün buradayız.

Bir üniversite öğrencisi: AKP’nin baskı politikalarının bir ayağı olarak internete sansür meselesi var bugün gündemde. Daha önce de Youtube’un kapatılması gündeme gelmişti. Hatta Google’ın kapatılmasına kadar ilerlemişti. Hükümet 17 Aralık operasyonundan sonra çok fazla sıkıştı. Seçimler de yaklaştı. Bazı hamlelerle kendi iktidarını korumaya çalışıyor. Gezi’de de dersini almış bir hükümet var. Sosyal medyayı çok iyi kullandı kitleler o dönemde. Artık hükümet bundan da korkuyor. Kendisine karşı tekrar bir sivil direniş olmasından korkuyor. Doğalında ben de bu baskı politikalarına karşı buradayım.

Bir liseli: Başbakanın baskılarına ve internet sansürüne karşı hep birlikte liselisiyle, üniversitelisiyle, örgütlüleri ve örgütsüzleriyle beraber direndiğimizi göstermek amacıyla bugün buradayız.

Bir liseli: Ben bir lise öğrencisi olarak lisemdeki baskılara, bunun dışında ülkemdeki sosyal medya baskısına karşı buradayım. Ve direnerek ülkemi daha iyi bir hale getirebileceğimi düşünüyorum. Ölen şehitlerimizin arkasından direneceğim. Buradan Berkin’e selam gönderiyorum. Uyan Berkin! Yalnız değilsin!

Kızıl Bayrak / Bursa-Ankara