İnşaat sektöründe teşvikler yetersiz kaldı

AKP iktidarının müteahhitlere sunduğu teşvikler ve inşaat sektörünü canlandırmak için attığı adımlar “kalıcı bir toparlanma başlatamadı.”

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Ocak 2019
  • 14:19

‘Beton’ üzerine kurulu Türkiye kapitalizminin krizi derinleşirken, ekonominin öne çıkan sektörü olan inşaatta krizin etkileri devam ediyor. Geçtiğimiz dönemde, inşaat şirketlerinin konkordato ilanları ve iflas açıklamaları ayyuka çıkarken, AKP iktidarı da beton sektörünü kurtarmak için teşvikler açıklamıştı.

Danışmanlık şirketi KPMG’nin hazırladığı “İnşaat Sektörel Bakış 2019” raporu, AKP iktidarının sektöre sunduğu teşviklerin krizin etkileri geride bırakmakta sonuçsuz kaldığını ortaya serdi.

Son dört yılda inşaat sektöründe büyümede yavaşlamanın devam ettiği, sektörün GSYH’dan aldığı payın azaldığı hatırlatılan raporda, kriz yılında sunulan teşvik ve kampanyaların da “kalıcı bir toparlanma başlatmadığı” belirtildi. Rapora göre geçtiğimiz yıl sektörde daralma yaşanırken, inşaat sektörünün istihdamdaki payının da düştüğüne dikkat çekilerek asgari ücret zammının maliyet baskısı yaratacağına işaret edildi.

Sektördeki kötüye gidişat özellikle konut satışlarındaki düşüş ve yüksek faizlerle ortaya serilirken dikkat çeken diğer veriler şöyle oldu:

-2017’de ortalama yüzde 12 seviyesinde olan konut kredi faizleri, 2018’in üçüncü çeyreğinde yüzde 29’a dayandı.

-2018’in ilk 10 ayında ipotekli konut satışları, 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 34 azaldı.

-Yabancıların gayrimenkul alanındaki yatırım tutarı, 2018’in ilk 10 ayında, 2017’nin aynı dönemindeki 4,1 milyar dolar seviyesinde sabit kaldı.

-2018’in üçüncü çeyreğinde İstanbul ve Ankara’daki konut fiyatları enflasyonu toparlanma eğilimine girerken, yıl ortasına kadar yüksek seyreden İzmir’deki fiyat artışları da sert bir şekilde yavaşladı.

-2018’in ilk 10 ayında ticari gayrimenkul sektöründe yeni kiralamalar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.31 azaldı. Ekonominin kalbinin attığı İstanbul’da ofislerin yaklaşık dörtte biri boş durumda.