İlkokullara da mescit

Liselere mescit açılmasına izin veren Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokullara da mescit açılması için “hassasiyet ve özveri gösterilmesini” istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Nisan 2014
  • 14:45

MEB tarafından geçen yıl Eylül ayında “Talep olması halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekân ayrılabilir” kararı ile liselere mescit açılmasına izin vermişti. Şimdide sırada ilkokullar var.

 

Dindar nesil” projesine devam

Ankara Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere tüm resmi okul müdürlüklerine gönderilen yazıda, “Okullarımızda bay ve bayan mescidi düzenlenmesi hususunda hassasiyet ve özveri gösterilmesi” istendi.

Okullarda kız öğrencilere yönelik ayrımcı ve yoz fikirleriyle bilinen gerici anlayış söz konusu olan “din” olunca kız öğrenciler için de hassasiyet gösteriyorlar. İlgili yazıda “Bay ve bayan mescidi” ifadesi kız öğrencileri de unutmadıklarını gösteriyor.

 

Veliler talep etmiş (!)

MEB’in Mesleki ve Teknik Eğitim ve Din Öğretimi bölümlerinden sorumlu Şube Müdürü Zeki Efil’in 2 Nisan tarihli yazısında, kararın velilerin Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) şikâyetleri neticesinde alındığı söyleniyor. Bu ülkede yaşayanların taleplerine karşı ne kadar duyarlı olduklarını böylece öğrenmiş oluyoruz. İlgili yazıda şunlar söyleniyor: “Velilerimiz tarafından BİMER’e yapılan şikâyet ve isteklerde bazı okullarımızda mescit olmadığı ya da kız öğrenciler için mescit olmadığı ve erkek öğrencilere cuma namazına gitmeleri konusunda imkân verilmediği şeklinde istekleri yer almaktadır.

Alınan bu kararın yasal dayanağı ise 1977 yılına ait Talim Terbiye Dairesi Başkanlığı genelgesi gösteriliyor. Bu genelgede de “Bazı öğrenci velileri, bakanlığımıza, zaman zaman yaptıkları müracaatlarında ibadet etmek isteyen çocukları için okul müdürlüklerince gereken kolaylığın gösterilmesini talep etmektedirler” deniliyor.

 

Öncelik ibadet saatine mi?

Dikkat çeken bir başka husus ise Etimesgut Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yazısına, “ders saatleri dışında” koşulunun eklenmemesi oldu. Çünkü konuya dair çıkarılan genelgede bu vurgu bulunuyordu. Öğrencilerin istedikleri saatte mescidi kullanabilmelerinin önü açılıyor. Akıllarından geçen ders saatlerini de namaz saatlerine göre ayarlamak anlaşılan.

 

Yeni soygunun adı: “Okulun mescit parası için!”

Devletin karşılaması gereken eğitim ve okul masraflarının velilerden çıkarıldığı bilinmektedir. Şimdi bir de buna mescit masrafları eklenecek. Çünkü yapılan açıklamayla mescit için “yerel imkânların kullanılması” öne sürülerek, bunun için ayrı bir ödenek ayrılmayacağı, masrafların velilerden karşılanacağı söylenmektedir.

İLİŞKİLİ HABERLER