İkizdere’de direniş 13. gününde

İkizdere’de Cengiz İnşaat’ın yapacağı taş ocağına karşı köylülerin direnişi 13. gününde sürüyor. İş makinaları jandarma ve polisin korumasında çalışmaya devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mayıs 2021
  • 10:43

Rize’nin İkizdere ilçesinde İşkencedere Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocağına karşı köylülerin başlattığı direniş sürüyor. Dayanışmaya gelenlerle birlikte İkizdere köylüleri vadiyi, havayı, suyu, ağacı korumaya 13. gününde de devam ediyor. 

Direnişin 13. gününde İkizdere Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz gözaltına alındı.

***

Tam kapanmayı fırsat bilen Cengiz İnşaat vadiye girerek onlarca ağacı katletti. Şirketin hukuksuz çalışmaları devam ederken direnişçi köylüler karakola giderek Cengiz Holding hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı:

Sahadaki kayaların, molozların dereye atılması nedeniyle dere çamur akmakta. Dere geçişleri yok edilmekte, balıkların yaşam alanları sona ermektedir. İkizdere'nin doğal dengesi bu vadide toplanıyor. Bu vadi hoyratça yok edilirse doğal yaşam yok olacak. Anayasanın 56. Maddesi gereği herkes sağlıklı ve dengeli yaşam hakkına sahiptir. Bu hak yok edilmektedir. Burada yapılan çalışmalar taraf olduğumu Rio, Bern, ve Stockholm sözleşmelerine aykırıdır.”

Direnişin 13. Günü sabahında iş makinaları jandarma eşliğinde vadiye girdi. İkizdere’liler vadinin her tarafının jandarmalarla tutulduğunu ve değişik yollardan yürüyerek nöbet alanına geldiklerini belirtti. Direnişçiler sabah 4’te yola çıkarak vadiye geldiklerini ve nöbete başladıklarını ifade etti. İş makinalarının bulunduğu alanda bir kişi gözaltına alındı. 

Direnişçi bir kadın dayanışma çağrısı yaparak şunları ifade etti:

“Sabah 4’te kalktık buraya geldik, jandarma ile karşı karşıya geldik. Bize yol vermiyorlar. Direnerek başaracağımızı biliyoruz. İşimizi gücümüzü bıraktık, direniyoruz. Herkesi dayanışmaya bekliyoruz.” 

Bakanlıktan Cengiz İnşaat’a 2. taş ocağı izni

Köylüler doğa talanına karşı direnirken Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Cengiz İnşaat’a yeni bir taş ocağı için izin verdiği ortaya çıktı. 4 milyon 200 bin lira bedelle yapılmak istenen ikinci ocağın Gürdere Köyü mevkiinde olacağı belirtildi.