İHD Cezaevi Komisyonu 103. F eyleminde 8 Mart dolayısıyla Sultan Özer ve diğer hasta kadın tutsakların sağlık durumunu gündeme getirdi.
Yoğun yağmurun altında gerçekleşen eylem F şeklinde oturulmasının ardından başladı.
8 Mart vesilesiyle bu haftaki eylemlerinde kadın tutsakların sağlık sorunlarının anlatılacağının ifade edilmesinin ardından basın açıklamasına geçildi.
Açıklamayı komisyondan Hatice Onaran okudu. Açıklama, bütün çabalara rağmen devletin üç maymunu oynayarak hasta tutsaklar noktasında bir adım atmadığının ifade edilmesiyle başladı.
Ardından 59 yaşında olan ve 3 yıldır tutuklu olan Sultan Özer’in tutuklanma süreci ve sağlık sorunu hakkında bilgi verildi. Özer’in 2012 yılında 3. yargı paketiyle tahliye edildiği ancak hakkında tekrardan yakalama kararı çıkarılarak tutuklandığı anlatıldı. Hapishanedeyken üç kez kalp krizi geçirdiği ve bay-pas ameliyatı olduğu belirtildi. Bunların yanı sıra tansiyon, diyabet vb. bir dizi hastalığı bulunan Özer’in hayati tehlikesi olduğu ve hapishane koşullarında tedavisinin mümkün olmadığı ifade edilerek serbest bırakılması talebi yükseltildi.
Açıklamanın devamında hasta kadın tutsaklar; Meryem Abi, Angel Mtsweni, Candan Bozkurt, Dilek Öz, Fatma Tokmak, Güneş Tekin, Aygül Kapçak, Feride Arbuz, Nuray Atmaca, Sevcan Atak, Zeliha Bulut, Aynur Epli, Canşah Çelik, Deniz Tepeli, Emine Aşkara, Concepcıofernazd Ezagurrezabi, Gülistan Abdo, Lamia Aso, Nurcan Bakır, Nahide Erem, Remziye Yardımcı, Rojda İnci, Sibel Kurt, Sevim Er, Şerife Günhan, Zerrin Yılmaz, Hacer Köroğlu, Hazine Alçı, Songül Tamir, Şükran Avşar, Emriye Erdinç, Kevser Akçeli ve Süreyya Bulut’un sağlık durumları hakkında bilgi verilerek serbest bırakılmaları talep edildi.
Yapılan anlatımlarda kadın tutsakların da hapishane koşullarıyla birlikte hastalıklara yakalandığı ve hapishane koşulları nedeniyle bu hastalıklarının giderek ağırlaştığına dikkat çekildi. Bir çok tutsak kadının da yaralı ve sakatken hapishaneye atıldığı ifade edildi.
78 yaşında, görme ve işitme engelli
Çanakkale Kapalı Hapishanesi’nde tutulan 78 yaşındaki Hacer Köroğlu’nun durumu ise devletin tutsaklara yönelik tecrit politikası konusunda çok da söze gerek bırakmıyor. Hatice Köroğlu ilerleyen yaşının yanında görme ve de işitme engelli olduğu halde hala hapishanede tutularak öldürülmek isteniyor.
Basın açıklamasının devamında hasta tutsakların yaşadığı sağlık sorunlarının ciddiyeti ortaya konularak, devletin onları ölüme göndermek istemesi teşhir edildi. Devletin yaşanacak ölümlerden sorumlu olduğu ifade edildi.
Son olarak hapishanelerde yaşananların takipçisi olunacağı, insanca yaşam ve tedavi koşulları sağlanıncaya kadar mücadelelerinin süreceği ifade edilerek basın açıklaması sonlandırıldı.
Basın açıklamasının ardından Galatasaray Postanesi’ne gidilerek kadın tutsaklara kart gönderildi.
Kızıl Bayrak / İstanbul