İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) çağrısıyla kayıp yakınları ve tutuklu aileleri saat 13.00’te Sümer Bank önünde bir araya geldi. Basın açıklamasını İHD yöneticisi Av. Ali Aydın okudu.
OHAL uygulamalarını anlatan, savaşla birlikte artan baskı ve zorbalığa dikkat çeken Aydın, gözaltında kaybedilen Maksut Tepeli’nin akıbetini sordu. Aydın şunları söyledi:
“Maksut Tepeli devrimci bir öğretmendi. 12 Eylül askeri darbesinin ardından 04.02.1980 tarihinde görev yaptığı Erzincan'da tutuklandı, 4 ay cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul'a taşındı. 25 yaşındaki Maksut Tepeli 2 Şubat 1984 tarihinde İstanbul / Küçükbakkalköy’de bir arkadaşının evine gitti. Polisin evde karakol kurduğunu fark edip uzaklaşmaya çalışırken polisler tarafından sırtından vurularak gözaltına alındı. Hastaneye götürülmek yerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü 1. Şube' ye götürüldü. Burada gördüğü ağır işkence sonucu 5 Şubat'ta koma halinde Haydarpaşa Askeri Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede ölen Maksut Tepeli’nin bedeni kaybedildi. Ailesinin bilgisi dışında nüfus kütüğüne “ölü” kaydı düşüldü dendi. Aynı operasyonda gözaltına alınan 2 kişi Maksut’un gözaltında ağır işkence sonucu öldürüldüğünü açıkladı ama onun gözaltına alındığı hep inkâr edildi. Dosyası takipsizlik kararı ile kapatıldı. Ailenin bütün ısrarlarına rağmen Maksut Tepeli’nin kemiklerine bile ulaşılamadı. 33 yıldır İnsan hakları savunucuları ve Ailesi tepelinin katillerinin yargılanmasını ve kemiklerinin verilmesini istiyor.
Maksut Tepeli’nin yaralanması ve sorgulanmasında görev alan polisler ve İstanbul Valisi Nevzat Ayaz’ı, bugün de takipsizlik kararı vererek hukuku işletmemekte ısrar eden Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Nihat Çakar’ı Maksut Tepeli’nin kaybedilmesinden sorumlu tutuyor ve yargılanmalarını istiyoruz.”
Aydın’ın konuşmasının ardından Maksut Tepeli’nin eşi konuştu. 5 dakikalık oturma eyleminin ardından da basın açıklaması sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak / İzmir