İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, çocuk hakları haftası nedeniyle bugün eylem gerçekleştirdi.
Eski Sümerbank önünde gerçekleşen eylemde basın metnini Av. Ali Aydın okudu. Aydın açıklamaya şu sözlerle başladı: “Bundan 26 yıl önce 20 Kasım 1989 yılında BM tarafından çocukların anayasası olarak kabul gören BM Çocuk haklarına dair sözleşme kabul edilmiştir. Bu sözleşmede de her sözleşmede olduğu gibi çocukların yaşam hakkı en önemli madde olarak yer alır. Çünkü yaşamayan bir insanın-çocuğun diğer hakları kullanmasının imkânı ortadan kalkar.”
Aydın, çocuk hakları sözleşmesinin eğitim, sağlıklı yaşam, kötü alışkanlıklara karşı korunma, cinsel sömürüye, ayrımcılığa uğramama, çocuk işçiliğine karşı korunma, kendi anadili ve kültürünü geliştirme, savaşlarda kullanılmama, çocuklar için ayrı yargı, mümkünse çocukların yargı ile yüz yüze getirilmemesi gibi birçok hakkı içerdiğini belirtti. Türkiye’nin 1995 yılında imzaladığı sözleşmenin gereklerini yerine getirmediğine dikkat çekti.
Türkiye’de yüzlerce çocuğun sadece devlet tarafından öldürüldüğünü vurgulayan Aydın, gerçek anlamda demokratik bir ortam ve insanca yaşam koşulları oluşmadıkça çocukların haklarının korunmasının da mümkün olmayacağının altını çizdi. Gün geçtikçe toplumun üzerinde baskı ve şiddetin sürekli arttırıldığına vurgu yapan Aydın, şiddet ile beraber insanların öldürüldüğünü söyledi.
Aydın, 2015 yılının ilk 3 aylık döneminde çocuk hakları alanında yaşanan ihlallere ilişkin rapora göre, bin 970 çocuğun hak ihlaline uğradığının belirtti. Aydın, ayrıntılı bir şekilde çocuklara yönelik hak ihlallerinin anlattı. Anadilinde eğitim hakkını kullanamayan ve zorunlu din dersi eğitimine tabi tutulan çocukların hak ihlallerinin devam etmekte olduğunu ifade etti. Kürt illerinde yaşanan çocuk ölümlerinden söz eden Aydın, “Öldürülen 13 yaşındaki Cemile Çağırga sokağa çıkma yasağı nedeniyle gömülmesine izin verilmediğinden bedeninin kokmaması için buzdolabında tutulmak zorunda kalınmıştır” sözleriyle Kürt çocuklarının yaşamak zorunda kaldığı zulümden bahsetti.
Dünyada da durumun pek farklı olmadığını söyleyen Aydın, Türkiye’nin çocuk hakları sözleşmesinin koşullarını yerine getirmesi çağrısıyla açıklamayı bitirdi.
‘Yaşam nöbeti’ oturma eyleminin ardından sona erdi.
Kızıl Bayrak / İzmir