İHD İstanbul Şubesi Beyazıt ve Halepçe katliamlarının yıldönümünde yazılı açıklama yaptı.
Beyazıt Katliamı
Beyazıt Katliamı üzerine yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“16 Mart 1978 günü İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde ülkücüler tarafından düzenlenen bombalı ve silahlı saldırı sonucu, üniversite öğrencileri Hatice Özen, Cemil Sönmez, Baki Ekiz, Turan Ören, Abdullah Şimşek, Hamit Akıl ve Murat Kurt katledildi. Bu saldırı organizasyonunun içinde asker ve polisler de vardı. Olayın üzerinden tam 43 yıl geçti ama katillerden hesap sorulmadı.
Hatırlanacağı üzere; Katliam dokuz gün önce bir yazıyla polise ihbar edildiği halde tedbir alınmayarak 7 öğrencinin ölümü ve 41 öğrencinin yaralanmasına seyirci kalındığı gibi, açılan dava sıkıyönetim koşullarının verdiği rahatlıkla kapatılıvermişti.
Katliamda Abdullah Çatlı ve Reşat Altay’ın da adı geçiyor, polis ve asker bağlantıları olduğu ifade ediliyordu ama dosyanın yeniden açılabilmesi 21 yıl sonra gelen yeni itiraflar ve bilgiler sonrasında gerçekleşebildi.”
“Zamanaşımı” gerekçesiyle katillerin cezasızlıkla ödüllendirildiği vurgulanan açıklama şu ifadelerle bitirildi:
“Bizler, saldırıda yaşamını kaybedenleri saygıyla anarken, 16 Mart katliamını bir kez daha kınıyor, katliamın sorumluları ve bu sorumluları cezalandırmayıp davanın zamanaşımından düşmesine neden olarak, devlet adına bir utanç kaynağı ve toplum vicdanında derin bir yara açılmasına neden olanlar hakkında işlem yapılması için devleti göreve ve hesap vermeye çağırıyoruz.”
Halepçe Katliamını
Halepçe Katliamı üzerine yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:
“Bugün 16 Mart. Halepçe Katliamı olarak adlandırılan ancak Saddam Hüseyin rejiminin Irak Kürdistanı’nda Enfal Operasyonu kapsamında başta Halepçe olmak üzere Kürt şehirlerinde gerçekleştirdiği soykırımı anma günüdür.
Enfal Operasyonu, 29 Mart 1987 tarihinde başlatılmış ve 7 Haziran 1989’a kadar sürdürülmüştür. Bu operasyon kapsamında Saddam Hüseyin’in yeğeni olan Kimyasal Ali lakaplı Ali Hassan Majit Irak Devrim Komite Konseyi tarafından yetkilendirilerek, Irak’ın Kürtlerden arındırılması hedeflenmişti. Esasında Saddam rejiminin 1983’ten 1991’e kadar geçen sürede Kürtlere karşı sürdürdüğü arındırma politikası sonucunda yüz binden fazla Kürt katledilmiştir.
Enfal Operasyonu kapsamında, 16 Mart 1988 günü başlatılan ve 3 gün süren hava saldırılarında ise özellikle Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Halepçe Kasabası ve civarı kimyasal silahlarla bombalanmış ve bu saldırılarda beş bin civarında insan yaşamını yitirmiştir.”
Kürt halkına yönelik saldırıların IŞİD vb. çeteler aracılığıyla sürdürüldüğü belirtilen açıklamada “İHD, Türkiye’de Halepçe Katliamı’nın anma günü olarak bilinen 16 Mart gününü ‘Kürt Soykırımı Günü’ olarak tanıma kararı almış ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu soykırımı tanımasını talep etmektedir” denildi.
Açıklamada son olarak. “İHD, tüzüğündeki ilkesel tutumu nedeni ile nerede ve ne zaman yapılırsa yapılsın soykırıma karşı olduğundan Türkiye’nin Kürt Soykırımı’nı tanıması için mücadelesini sürdürecektir.
Enfal Operasyonu kapsamında soykırımda yaşamını yitirenleri bir kez daha anıyor ve bir daha asla diyoruz!” ifadeleri yer aldı.