İHD: Kenan Bilgin nerede?

İHD İzmir Şubesi Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdiği eylemle Kenan Bilgin’in ve gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin açıklanmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Haziran 2015
  • 14:22

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi kayıpların akıbetini sormak için Cumartesi eylemlerine devam ediyor. Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde basın metnini İHD Gençlik Komisyonu üyesi İbrahim Hanizci okudu.

Hanizci bu hafta 12 Eylül 1994’te Ankara Dikmen’de gözaltına alınan ve bir daha haber alınamayan Kenan Bilgin’in öyküsünü anlatacaklarını söyledi. Hanizci, bu ülke topraklarında yaşayan halkların işkence gördüğünü, sürgün edildiğini söyleyerek başladığı açıklamaya Türkiye’de Kürtler, Ermeniler, Süryaniler ve Keldaniler gibi birçok halkın eziyet gördüğünü anlattı. Türkiye topraklarının soykırımların yaşandığı bir ülke olduğundan söz etti. Hanizci, Türkiye’nin aynı zamanda “kayıplar” ülkesi olduğunu ifade etti.

Hanizci, Kenan Bilgin’in yaşamından ve gözaltı sürecinden bahsetti. Bilgin’in kaybedilmesinden sorumlu olanların halen yargılanmadığını belirtti. Bilgin’in davasının AİHM’e gittiğini söyleyen Hanizci, Bilgin’in faillerinin cezasız kalırken, AİHM kararını haberleştiren Türkiyeli gazetecilerin yargılandığını ve  ceza aldığını vurguladı. Bilgin’in faillerinin terfi ettiğini dile getirerek kayıpların hesabının er geç sorulacağına dikkat çekti. Türkiye’de yüzlerce kişinin güvenlik güçlerince gözaltına alınarak kaybedildiğini, kayıpların akıbetinin soruşturulmasını önleyen hukuksal mekanizmalar yaratıldığını ifade eden Hanizci, son olarak şunları söyledi: “Cezasızlık ve adaletsizlik üreten bu sistemin bütününde köklü yasal, idari ve adli değişiklikler yapılsın! Cezasızlık politikasına son verilerek, insanlık suçları ve bu suçların failleri görünür kılınsın! Devletin kaybettiği evlatlarımızın akıbetleri açıklansın ve failleri yargılansın! Hakikat ve adalet hakkımız yasal güvence altına alınsın. Türkiye, yıllardır imzalamaktan kaçındığı BM Herkesin Zorla Kaybedilmesinden Korunmasına Karşı Uluslararası Sözleşmeyi imzalasın.”

Oturma eyleminin ardından basın açıklaması sona erdi. Eyleme BDSP de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir