İHD İç Anadolu Hapishaneleri raporunu açıkladı

İHD Ankara Şubesi, İç Anadolu Bölgesi Hapishaneleri 3 Aylık Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Ekim 2018
  • 16:26

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “İç Anadolu Bölgesi Hapishaneleri 3 Aylık Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı.

İHD Ankara şube binasında yapılan basın toplantısında raporu Nuray Çevirmen okudu. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; İç Anadolu hapishanelerine geçmeden önce 15 Mayıs 2018 tarihi itibariyle Türkiye hapishanelerinde toplamda 246 bin 416 tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu belirten Çevirmen, bunların 66 bin 902’sinin tutuklu, 28 bin 488’inin yargılandığı mahkemeden ceza alıp, üst mahkeme ya da Yargıtay da dosyası henüz karara bağlanmamış hükümözlü ve 151 bin 26’sının hükümlü olduğu bilgisini verdi.

Hükümlü Mehmet Çelebi Çalan’a hapiste olmasına rağmen 09 Ağustos 2018 tarihinde 2004 ve 2005 yıllarına ait yemek bedeli olarak 3 bin 964,56 TL’lik bir borç çıkartıldığını ve ödemesinin talep edildiğini belirten Çevirmen, telefon görüşlerinde dayatılan tekmil uygulamasına, gazete ve yayınların verilmemesine dikkat çekti.

Hasta tutsakların tedavi haklarının engellendiğini belirten Çevirmen kriz nedeniyle hasta tutsakların kullanması gereken ilaçların verilmediğini dile getirdi.

Düzce T Tipi Hapishanesi

İç Anadolu hapishaneleri özgülünde yaşanan hak ihlalleri raporda şöyle sıralandı:

“Yakup Vadi, Atilla Coşkun, A. Latif Teymur, Vedat Turgut, Vedat Gültekin, Sinan Tutmaz, Rıdvan Ünal, Muhammed Koçyiğit, Yakup Abiş, Yasin Eneç ve Selami Keleş, Düzce T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan İHD Genel Merkezi’ne gönderdikleri mektupta 25 Eylül günü sabah sayımı sırasında Kurumun 1. Müdürü başta olmak üzere başgardiyanların ve gardiyanların fiziki, sözlü saldırılarına ve hakaretlerine maruz kaldı.”

… 

Selami Keleş’le yapılan görüşmeye ilişkin“25 Eylül 2018’de sabah 08.20’de Kurum 1. müdürü ve başgardiyanın sabah sayımı için 21 mahpusun kaldığı koğuşa geldikleri, sayımın ayakta ve toplu bir şekilde yapılacağının söylendiği, mahpusların bugüne dek böyle bir uygulama olmadığını söylemesi üzerine, neredeyse 80 gardiyanın da koğuşa girerek fiziken saldırdıkları, boğazlarını sıktıkları, yerlerde sürüklendikleri, odadaki tüm eşyaları dağıttıklarını, parçaladıkları, bu sırada da hakaret ve tehdide maruz kaldıkları, müdürün ‘Devlet benim’, ‘Size kan kusturacağım’ dediği, darp edildikten sonra herkesin ters kelepçeyle süngerli odaya sürüklenerek götürüldüklerini ve yaklaşık 2 saat orada tutuldukları” aktarımı yapıldı. Keleş, bir eli olmayan Sinan Tutmaz’a da ters kelepçe takmaya çalıştıklarını, bunu başaramayınca Tutmaz’ı ayaklarından kelepçelediklerini ifade etti.

Kayseri-Bünyan Kadın Hapishanesi

“* 19 kadın mahpus, çapraz şekilde koğuşlara yerleştirilerek birbirleriyle olan iletişimleri koparıldığı gibi hemen yanlarına Gülenci mahpuslar yerleştirilmiştir. Kendilerine gönderilen hiçbir kitap verilmemiştir ve yine kişi başı en fazla 7 kitap verileceği bildirilmiştir.

* Kıyafetler de kotaya tabi tutulmaktadır. Mahpuslar, iklim şartlarının sert olması nedeniyle, kazak vb. soğuktan koruyucu giysi sayısının artırılmasını talep etmişler ancak bu talepleri de kabul edilmemiştir.

* Mahkumlara sohbet hakları kullandırılmamıştır; spor ve atölye faaliyetleri dahil hiçbir sosyal aktiviteye çıkarılmamışlardır. İleride de, başka koğuşlardaki mahkumlarla spora ve sosyal aktivitelere çıkarılmayacakları bildirilmiştir.”

Kırıkkale F Tipi Hapishanesi

“* Hasta tutuklu Resul Kocatürk 05 Temmuz 2018 tarihinde göndermiş olduğu mektupta tedavisinin aksatıldığından şikayet etmiştir. Kocatürk akciğerinde rahatsızlık olduğu ve doktorun kontrole gelmesini istediği halde, hastaneye götürülmemiştir. Kocatürk'ün tedavi süreci ciddi olarak aksatılmaktadır.

* Murat Karayel, diş tedavisi yaptırmak için 2018 Mayıs ayından itibaren beş kez Kırıkkale Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine sevki yapılmış; ancak doktorların kelepçeli muayene dayatması nedeniyle tedavisi engellenmiştir. 

* Cihat Özdemir, Kırıkkale Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan muayene ve tetkikleri sonucunda gaitada gizli kan tespit edilmiş; ancak acil olarak takibi ve tedavisi yapılması gerekirken doktor tarafından istenen kolonoskopi tetkiki için 4 ay sonrasına randevu verilmiştir.”

Sincan Kadın Hapishanesi

* Nilüfer Şahin gönderdiği mektupta, infaz yasasında her tutuklu ve hükümlüye hapishane idaresince yeterli su verilmesi zorunluluğu düzenlendiğini fakat Sincan Cezaevi’nde içme suyunun kantinden ücretli olarak temin edildiğini aktardı.

*Pınar Tikit adlı tutuklunun, beyninde tümör bulunuyor ve rutin kontrollerine gitmek zorunda. Hastaneye götürülecekken kadın askerin keyfi üst aramasından kaynaklı gidemiyor.”

Raporun sonunda ise İHD’nin önerileri yer aldı. Bu öneriler hak ihlallerine son verilmesi ve hak ihlallerini yapanlar hakkında soruşturma başlatılıp, cezalandırılması gerektiği vurgulanarak somutlandı.