İHD Amed şubesine polis baskını

Diyarbakır’da İHD şubesine polis baskını gerçekleşti. İHD Amed Şube Sekreteri Ferhat Berkpınar gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Şubat 2022
  • 17:40

Diyarbakır’da sabah saatlerinde İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’ne polis baskını yapıldı. 

Baskının Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma neticesinde gerçekleştirildiği öğrenildi.

Polis baskını ve şubede gerçekleştirilen aramayla ilgili şube binasında yapılan açıklamada İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun konuştu. Baskınla ilgili “Bugün sabah saatlerinde Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığının 2 Şubat 2022 tarihli soruşturması ile derneğimize baskın yapıldı. Derneğimizin Şube Sekreteri Ferhat Berkpınar aynı saatlerde evine yapılan baskınla gözaltına alındı” diyen Zeytun, İHD’nin 35 yıldır yürüttüğü insan hakları, hak, hukuk, adalet mücadelesinin suçlama konusu yapıldığına dikkat çekti.

“Hiç kimse İHD’nin kapısını kırarak içeri giremez”

“Bizler tüm hak savunuculuğu faaliyetlerimize güveniyoruz. İnsan hakları faaliyetlerinden kimse suç çıkaramaz” diyen Zeytun, “kısıtlılık” kararı gerekçesiyle soruşturma hakkında kendilerine hiçbir bilgi veya belge verilmediğini ifade ederek şunları dile getirdi:

“Yapılan arama işleminde alıkonulan evraklara itirazlarımız ve şerhimiz dahi tutanak altına alınmadı. Bu hukuksuz işlemi yapan savcılığın ve kamu görevlilerinin suç işlediğini görüyoruz. Gerekli suç duyurularını yapacağız. Hiç kimse hukuka aykırı bir şekilde 35 yıldır insan hakları mücadelesinden ödün vermeyen İHD’nin kapısını kırarak içeri giremez. Bu işlemi gerçekleştirenlere bir kez daha hatırlatıyoruz. Defalarca şube binamıza bu şekilde baskınla giren, arkadaşlarımızı gözaltına aldırtan, tutuklatan, insanlar yıllar sonra bu yaptıklarıyla karşılaştılar. Suç işlediklerinin farkına varamayanlara hatırlatıyoruz. Sizler hak mücadelesinin öznesi haline gelmiş bir kuruma saldıramaz, baskın yapamazsınız.”

Zeytun, gözaltına alınan Ferhat Berkpınar’ın “görüş yasağı” gerekçesiyle avukatlarıyla görüştürülmediğini aktararak kendisinin Adıyaman’a götürüleceği söylendiğini paylaştı.

Basın toplantısında Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilcisi Murat Aba da söz alarak insan hakları savunucularına ve kurumlarına yönelik saldırının kabul edilemez olduğunu vurguladı.