İHD: 3 ayda 19 kişi yaşamını yitirdi

İHD Ankara Şubesi dün açıkladığı İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan hapishanelerdeki 3 aylık hak ihlalleri raporuna göre, 19 mahpus yaşamını yitirdi, 32 mahpus işkence gördü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Temmuz 2020
  • 10:32

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, İç Anadolu Bölge hapishanelerinde 3 aylık hak ihlalleri raporunu, şube binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Raporu İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen okudu.

Toplam 165 başvuru olduğunu belirten Çevirmen, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Afyon 1 Nolu Tipi, Aksaray T Tipi, Bolu F Tipi, Eskişehir L Tipi, Karaman T Tipi, Kırıkkale F Tipi, Kırşehir E T Tipi, Seydişehir E Tipi, Sincan Kadın, Sincan 1 Nolu L Tipi ve Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdıklarını ifade etti.

Sağlık hakkı ihlali

Raporda sağlık hakkı ihlallerine ilişkin şu bilgiler sıralandı:

“* Mahpuslar hastaneye gidemiyorlar, gidilebilen çok acil durumlarda ise 14 günlük karantina sürecinde tek başlarına karantina koğuşlarında kaldı. Tek başına yaşamını devam ettiremeyen mahpuslar tek başlarına kalamadıkları için hastaneye gidemedi.
* Talep edilmesine rağmen odalar dezenfekte edilmemektedir. Sadece 1 şişe çamaşır suyu verildi.
* Hastaneye gidip dönen ve karantinaya alınan mahpusların ihtiyaçları yeterinde karşılanmadı.
* Ağır hasta olan mahpusların sağlıklarının korunmasına dair taleplerine rağmen tedbirler alınmamıştır.
* Hasta olanların hijyen ve dezenfektan malzemeleri karşılanmadı.
* Mahpuslar pandemi sürecinde sağlık imkanlarından yeterince yararlanamamakta, ilaçlar zamanında verilmemekte, revire çıkmak isteyenlere ‘doktor gelmemiş, revir açık değil ya da sıra yok’ denilmektedir.
* Pandemi başlangıcında verilen çok sınırlı temizlik malzemeleri artık verilmemekte, yüzde 100 artan fiyatla ücretli olarak verilmeye başlandı.
* Salgın açısından önemli olmasına rağmen havalandırmaya çıkarılmamakta olan mahpuslar bulunmaktadır.
* Maske ve eldiven talep etmelerine rağmen verilmedi.

İşkence, şiddet, kötü muamele

Raporda 32 mahpusun işkence gördüğü belirtilerek şunlar ifade edildi:

“* Aksaray Cezaevi’nde tutuklulara kaba dayak, tekli hücre ve tehdit ve hakaret edildi.
* Bolu Cezaevi’nde bir tutuklunun darp edildi, hastaneye gitmesine izin verilmezken disiplin cezaları verildi.
* Kırşehir E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklulara psikolojik baskı uygulandı, bazı tutuklular darp edildi. Tutuklulara ayakta sayım dayatılarak, kabul etmeyenler kötü muameleye uğradı.
* Seydişehir T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 6 tutukluya ‘ayakta sayım’ dayatılması ardından tutuklular açlık grevine başladı. Ayakta sayımı kabul etmeyen tutuklular darp edilirken, bir tutuklunun burnuna yumruk atıldı, bir tutuklunun kollarında morluk oluştu. Açlık grevinde olan 6 tutukludan ikisi tekli hücreye alınırken, vitaminler verilmiyor.

Görüş ve iletişim hakkı ihlallerinin sıralandığı bölümde “Afyon 1 Nolu Kapalı Cezaevi’nde bir tutuklunun Kürtçe olarak yazdığı ve baskısı yapılan kitap ‘Kürtçenin yabancı dil kategorisinde’ olduğu değerlendirilerek kendisine verilmememiştir”

Çevirmen, raporun sonunda hak ihlallerinin son bulması temelinde önerilerini sıralayarak “Tüm cezaevlerinde yaşananlara, hak ihlallerine, sağlığa erişim engellerine karşı Adalet Bakanlığı’nı, ilgili tüm kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz” dedi.