“İdris Başaran serbest bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 532. F Oturması’nda hasta tutsak İdris Başaran’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Haziran 2022
  • 20:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 532. F Oturması’nda hasta tutsak İdris Başaran’ın serbest bırakılmasını istedi. Saat 13.30’da şube binası önünde gerçekleştirilen eylemde yapılan açıklamada, sürgünü ve tecridi derinleştiren hapishanelerin yapımından bahsedilerek şunlar ifade edildi:

“Hapishanelerde tedavi edilmedikleri için yaşamlarını yitiren mahpuslar yanında, işkence ve kötü muamele nedeniyle de yaşam hakkı ihlalleri yaşanmaktadır. Şırnak T Tipi Hapishanesi’nden Batman Beşiri Hapishanesi’ne sürgün edilen ve tek kişilik hücrede tutulmakta olan Sıddık Uğur 25 Mayıs günü yaşamını kaybetti. Cezaevi idaresi tarafından olay kamuoyuna intihar olarak yansıtılmış olsa da ailesi vücudunda işkence izleri olduğunu açıkladı. Sıddık Uğur’un şüpheli ölümü ile ilgili hukuki girişimler yanında mecliste de milletvekilleri soru önergeleri vererek olayın aydınlatılmasını istedi.”

Açıklamanın devamında Antalya S T Tipi Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak İdris Başaran’ın durumu hakkında şunlar söylendi:

“28 yıllık mahpusluğu sürecinde üç defa kalp krizi, bir defa mide kanaması geçiren, rahatsızlıkları nedeniyle bağırsak ve guatr ameliyatı olan ve 2006 yılında geçirdiği kısmi felç nedeniyle halen fiziki güç kaybı yaşayan İdris Başaran; Kronik bronşit, astım, epilepsi, panik atak, gastrit, boyun ve bel fıtığı, kalp ritim bozukluğu, mitral yetmezlik, Ailevi Akdeniz Ateşi hastalıkları ile de mücadele etmektedir.

Cezasının bitmesine 2 yılı kalan İdris Başaran, tedavi edilebileceği bir hastane yerine 24 Mayıs günü ağır infaz koşulları ile bilinen Antalya S Tipi Hapishanesine sevk edilmiş ve tek kişilik odaya konulmuştur.

Görüşme yaptığımız kız kardeşi; ‘Abim biliyorsunuz çok hastalıkları olan bir mahpus. Babamın anlatımına göre abim tutuklandığında 17 yaşında olmasına rağmen yargılama aşamasında 18 yaşını tamamlamasını beklediler ve müebbet hüküm verildi. Hapishane koşulları hastalıklarının çoğalmasını tetikledi ve olumsuz sağlık koşulları içinde bugünlere kadar geldi. İnfazı süresinde tahliye edilirse eğer 2 yılı kaldı. Basına haber yapan gazetecilerden 24 Mayıs’ta, Antalya S Tipi hapishanesine götürüldüğünü öğrendik ve sürgün sevk olduğunu paylaştık. İlk gün tek kişilik bir hücrede tutulmuş, bir gün sonra ise üç kişilik hücreye verilmiş. Sevk edilirken eşyalarını, elbiselerini yanında vermemişler, elbiselerini arkadaşlarının göndereceğini söyledi, telefon görüşmesi için evraklar da hala Antalya S Tipi hapishanesine gönderilmedi. Kendisi fırsat bulduğunca her pazartesi telefon görüşmesi yapıyordu ve diğer abim ile konuştuklarından öğrendiklerimiz de bu bilgiler’ dedi.”

İdris Başaran ve tüm ağır hasta tutsakların serbest bırakılması istenen açıklamanın ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul