İbrahim Kaypakkaya anmaları

Katledilişinin 40. yılında İbrahim Kaypakkaya emekçi semtlerinde yapılan eylemlerle anılıyor. Kaypakkaya bugün Ankara Mamak’ta ve İstanbul Kartal’da yapılan yürüyüşlerle selamlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Mayıs 2013
  • 22:42
Foto: Özgür Gelecek

Foto: Özgür Gelecek

Kartal

Ahmet Şimşek Koleji önünde bir araya gelen kitle meşaleler ve İbrahim Kaypakkaya fotoğrafları taşıdı. “Nerede bir direniş ve mücadele varsa orada Kaypakkaya yaşıyor ve savaşıyor” Partizan imzalı pankart arkasında yürüyüşe geçen kitle yolu trafiğe kapatarak Bankalar Caddesi’nden ve çay bahçelerinden yürüyerek Kartal Meydanı’na geldi.

Devrim ve komünizm şehitleri için gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında “Onu katlederek düşüncelerini de yok edeceklerini sandılar. Ancak katledilişinin 40. Yılında Kaypakkaya’dan devranılan bayrak yoldaşlarının elinde dalgalanmaya devam ediyor” denilerek Kaypakkaya’nın direniş geleneği yarattığının altı çizildi. “Bugün Kaypakkaya’nın katledilişinin 40. Yılında, onu layıkıyla anmak; sınıf mücadelesinin denizine atılmaktan, nerede bir direniş varsa orada olmaktan, işçi sınıfı ve emekçiler olarak, halk olarak elimizden alınmak istenen haklarımızı korumaktan ve savaşmaktan geçmektedir” denildi.

Son olarak da Mayıs şehitleri toplam olarak anılarak basın açıklaması sonlandırıldı. İbrahim Kaypakkaya, Hasan Ocak, Mazlum Doğan, Haki Karer ve Dörtler’in mücadelesi önünde saygı ile eğilerek anıldıkları ifade edildi.

Eylem boyunca “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Reyhanlı’nın katili faşist TC devleti” sloganları atıldı. Partizan’ın örgütlediği eyleme BDSP, ESP, SDP de destek verdi.

 

Mamak

Mamak’ta Mayıs şehitleri Şirintepe Mehtap Pastanesi önünden Tuzluçayır meydana yapılan yürüyüşle anıldı.

Tuzluçayır meydana gelindiğinde İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler şahsında tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından eylemi örgütleyen kurumlar adına ortak basın metni okundu.

Basın açıklamasında İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler’in yaşamları ve mücadeleleri anlatılarak onlara ve yarattıkları değerlere sahip çıkıldığı ifade edildi. İbrahim Kaypakkaya’nın  düşmana diz çöktürerek ser verip sır vermeme geleneğini yarattığı, Antep’te katledilen Kürdistan’ın enternasyonalist devrimcisi Haki Karer’in egemen ulusun zincirini kırarak yükselttiği mücadele bayrağıyla direniş tarihimizde yerini alarak ölümsüzleştiği, 18 Mayıs 1982’de Ferhat Kutay, Necmi Öner, Eşref Anyık, Mahmut Zengin’in 12 Eylül Askeri Faşist Cuntası’nın uyguladığı baskı, şiddet ve zulme karşı 18 Mayıs gecesi zulmün karşısında  bedenlerini ateşe vererek 18 Mayıs 1982 Dörtler’in Gecesi’ni tarihe direniş notu olarak düştükleri vurgulandı.

Basın açıklaması sona erdiğinde Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu sahneye çıkarak Mayıs şehitleri için yazılmış türküleri seslendirdi. Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun ardından sahneye çıkan Ercan Bingöl söylediği Kürtçe türkülerle eylem sonlandırıldı.  

BDP, BDSP, ESP, HDK, Halkevleri, Partizan ve Mamak PSAKD’ın örgütleyicisi olduğu eyleme AKA-DER ve SDP de destek verdi.

Eylemde sıklıkla “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Şehit namırın!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Mazlum Doğan, Kutay, Necmi Öner, Eşref Anyık, Mahmut Zengin, Haki Karer İbrahim Kaypakkaya yaşıyor!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal-Ankara