Hıdır Çallı ve Taylan Kutlar’ın cenazeleri istendi

Bugün düzenlenen basın toplantısıyla, Hıdır Çallı ve Taylan Kutlar’ın DNA eşleştirilmesi yapılmadığı için 10 Temmuz’dan bu yana bekletilen cenazelerinin verilmesi istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Eylül 2019
  • 15:58

MLKP’li Hıdır Çallı ve Taylan Kutlar 10 Temmuz’da Dersim Ovacık kırsalında katledildiler. Yaklaşık iki aydır, katledilen iki gerillanın cenazesi ailesine verilmiyor. Cenazelerin ailelere verilmesi talebiyle bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı yapıldı.

Saat 11.00’de yapılan toplantıda ilk sözü Çallı ve Kutlar’ın ailelerinin avukatlığını yapan Ezilenlerin Hukuk Bürosu’ndan Av. Sezin Uçar aldı. Uçar 10 Temmuz’da katledilen Çallı ve Kutlar’ın cenazelerinin DNA eşleştirmesi yapılmadığı gerekçesiyle ailelerine yaklaşık iki aydır verilmediğini belirterek, çok kısa sürede yapılacak bir işlemin hala yapılamamasının cenazeleri ailelere vermemenin bir bahanesi olduğunu ve Çallı ile Kutlar’ın cenazelerinin derhal ailelerine verilmesi gerektiğini ifade etti.

Uçar’ın ardından Anadolu Yakay Der adına Sultan Karasu konuştu. Garzan Mezarlığı’ndan boşaltılan cenazelerin hala ailelere teslim edilmediğini belirten Karasu, yarın Taksim Hill Otel’de konu üzerine açıklama yapacaklarını dile getirdi.

İHD adına konuşan Hüseyin Aygün bu zulme son verilerek cenazelerin derhal ailelere verilmesi gerektiğini ifade etti.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu yaptığı konuşmada AKP iktidarının cenazeleri ailelerine vermeme zulmünü sürekli uyguladığını belirterek, cenazeleri almak için de mücadele etmek gerektiğini vurguladı.

Basın metnini Emrah Topoloğlu okudu. DNA eşleştirmesi için Çallı ve Kutlar’ın ailelerini kan örnekleri vermiş olmalarına rağmen DNA eşleştirmesini yapılmadığını belirten Topoloğlu geçen süre içinde cenazeleri almak için Malatya adli tıp Dersim Adliyesi ve İstanbul Adli Tıp Kurumu arasında gidip geldiklerini ifade etti. DNA eşleştirmesinin daha önce yapıldığı halde yaklaşık 1 ay önce yeniden eşleştirme yapılmak için kan örneklerinin alındığını belirten Topaloğlu son olarak şunları söyledi:“Bayramdan önce yapılan eşleştirme sonucu esas alınarak cenazelerin ailelerine teslim edilmesini ve defin işlemlerinin bir an önce yapılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul