Ankara Tabip Odası (ATO), 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak yeni eğitim öğretim döneminde çocukların beslenmesine dair açıklama yaptı.
Açıklamada şunlar ifade edildi:
"Yeterli ve dengeli miktarda protein, karbonhidrat, vitamin ve mineralleri içeren gıdaların tüketimi, çocukların bilişsel kapasitelerini ve bedensel gelişimini olumlu yönde etkiler. Büyüme çağındaki çocukların, bedensel ve ruhsal gelişimi açısından kas ve kemik sistemine uygun bir beslenme programına gereksinimi vardır. Ne yazık ki ülkemizdeki ekonomik krizin etkisiyle birlikte çocuk yoksulluğu derinleşirken, öğrencilerin okullarda sağlıklı öğünlere ücretsiz erişimi de güçleşiyor. TÜİK'in verilerine göre her 10 çocuktan 3'ü yoksul kategorisine girerken, OECD verilerine göre her 5 çocuktan 1'i yeterli ve sağlıklı gıdaya erişemiyor"
TÜİK'in 2023 yılında yayınladığı Türkiye Çocuk Araştırması'nın verilerini de paylaşan ATO,
ekmek veya makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekleri her gün yiyen çocukların oranı yüzde 62,4; her gün meyve yiyen çocukların oranı yüzde 50,5;her gün sebze yiyen çocukların oranı yüzde 33; et, tavuk veya balığı her gün yiyen çocukların oranı ise yüzde 12,7 seviyelerinde olduğuna dikkat çekerek; öğrenim çağındaki çocukların yüzde 25'inin okula aç gittiğini söyledi.
Uzun süredir kadınların ve çocukların talebi olan #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek talebinin hatırlatıldığı açıklamada şunlar vurgulandı:
"Çocuk yoksulluğunun önüne geçmek hükümetin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Yetersiz beslenme ve açlık sorunu yaşayan kesimlere yönelik bir kamusal destek programı yürürlüğe konmalı, merkezi ve yerel yönetimler önleyici ve etkili politikalar geliştirmelidir."