Hekimler sağlıkta şiddete karşı nöbette

Türkiye’nin dört bir yanında hekimler, sağlıkta şiddet yasası çıkarılması talebiyle dün nöbete başladı. İstanbul’da bugünkü nöbette şiddettin kaynağı üzerinde duruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Ekim 2018
  • 19:25

Sağlıkta şiddete ve ölümlere karşı TTB ve tabip odalarının çağrısıyla dün Türkiye’nin dört bir yanında nöbet eylemlerine başlayan hekimler bugün de eylemlerine devam etti.

İstanbul Tabip Odası tarafından Kadıköy’de Beşiktaş İskelesi önünde bu akşam 18.30-19.30 saatleri arasında düzenlenen nöbette el fenerleri yakılarak hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının fotoğrafları ve karanfiller taşındı.

Şair/yazar Ataol Behramoğlu’nun da destek verdiği nöbette, sağlıkta şiddetin nedenleri ve çözümleri üzerine konuşmalar yapıldı. Behramoğlu 1950-60’lı yıllarda da sağlıkta şiddetin yaşandığına değinerek “Böylesine sistematik şiddet ilk defa oluyor” dedi. AKP iktidarının bunu körüklediğini belirten Behramoğlu, örgütlenmenin önemine işaret etti.

Sağlıkta dönüşüm programıyla artan şiddet

Nöbette söz alan TTB eski Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel sağlıkta şiddetin pek çok sebebi olduğunu ifade ederek “2003’ten bu yana ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın uygulandığı yıllardan bu yana giderek artan bir şiddet olgusuyla karşılaşıyoruz” diye konuştu. “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile hasta-hekim ilişkisinin de dönüştüğünü söyleyen Tükel, piyasa ve kâr üzerine kurulu programla birlikte hem sağlıkta niteliğin düştüğünü hem de müşteri haline gelen hasta ile çok sayıda hastaya bakmak zorunda bırakılan hekim arasındaki ilişkinin doğasının bozulduğunu dile getirdi.

“Sağlık sistemindeki sorun çalışanların üzerine yıkılıyor”

Yeni sistemde sağlıkta müşteri memnuniyet beklentisinin daha da arttığını fakat hastanelerdeki koşulların ve çalışanların maruz kaldığı ağır sömürünün bu memnuniyeti karşılayamayacağını belirten Tükel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık sisteminden herkes çok memnun sanki. Çok ileri düzeyde bir sağlık hizmeti vermeyi vaat ediyor. Fakat sağlık kurumuna gelen bununla karşılaşmıyor. Uzun kuyruklar ve kısa sürede hasta bakmanın gerekliliği her türlü sorun hekime sağlık çalışanına yükleniyor. Bunu pekiştiren bir yaklaşım da hekimleri giderek değersizleştiren bir yaklaşım. Hastaya bakmaya dayalı bu sistemde ortaya her türlü sorun sağlık çalışanının sorunu biçiminde algılatılıyor.”

“Bizler tek bir yasal düzenlemeyle sağlıkta şiddetin son bulmayacağını biliyoruz” diyerek söze devam eden Tükel, sağlıkta şiddetin cezasız kalmasının önüne geçilmesi için yasal düzenleme talep ettiklerini dile getirdi.

Nöbet bir hafta sürecek

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yaptığı açıklamaya göre, Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya, Mardin, Mersin, Muğla, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Van-Hakkari Tabip Odaları’nca dün nöbet eylemleri düzenlendi.

Hekimler 17 Ekim’e kadar 18.00-20.00 saatleri arasında gerçekleştirecekleri nöbet eylemleriyle “Artık yeter! Sağlıkta şiddet yasası çıkarılsın!” taleplerini dile getirmeye devam edecek.