HDP’den Diyarbakır’da “demokratik çözüm” mitingi

HDP, “Onurlu barış için demokratik çözüm” şiarıyla Diyarbakır’da miting gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Temmuz 2019
  • 21:17

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Onurlu barış için demokratik çözüm” şiarıyla beş ayrı kentte düzenleyeceği mitinglerin ilkini bugün Diyarbakır’da gerçekleştirdi.

İstasyon Meydanı’ndaki mitinge Şırnak, Mardin, Siirt, Batman, Urfa ve Antep’ten de katılım oldu.

Miting alanına “Ortak vatan eşit yurttaşlık”, “Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak. Bu böyle gitmez, ya özgürlük ya özgürlük”, “Jin jiyan azadî” pankartları asıldı.

Miting, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başladı.

HDP, DBP ve ESP il eşbaşkanlarının sahneye çıkarak kitleyi selamlamasının ardından açılış konuşmasını Tertip Komitesi Başkanı ve HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık yaptı.

Savaşa hayır dedikleri için alanda olduklarını belirten Uyanık, savaşın yıkım anlamına geldiği belirtilerek “biz barış istiyoruz” dedi. Güney Kürdistan’daki operasyonlara da değinerek “Bira kujî istemiyoruz. Sayın Öcalan birliğinizi oluşturun diyor. Birlik ile barış sağlanabilir. Kürt halkının özgürlüğü için demokraside ısrar edeceğiz. Mutlaka kazanacağız, mutlaka kazanacağız” ifadelerini kullandı.

Ardından ise Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek de yaptığı konuşmada “barış” talebini dile getirerek “Kürt meselesi artık, Kürdistan meselesine evrildi. Güney’de de, Rojava’da da burada da statü meselesidir. Bütün partilerimize çağrıda bulunuyoruz; Kürdistan ittifakıyla çözüm sürecini omuzlayalım” dedi. İktidara “masaya dönme” çağrısı yaptı.

Ortak vatanda demokratik cumhuriyet ve barışı biz inşa edeceğiz”

Toplumsal barış için, demokrasi için bu yolda yürümeye devam ediyoruz diyen HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli şunları söyledi: Bu ülke büyük bir kabus içinde, bunun adı Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, AKP-MHP bloğu. Şimdi bu kabustan kurtulma zamanı. Faşizme karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Hep birlikte demokratik müzakerenin yolunu dayatacağız. Demokratik müzakereyi var etmek boynumuzun borcudur. Hep birlikte bunu inşa edeceğiz. Bugün bu iktidar yolun sonuna gelmiştir, tükenmiştir. Bu hastalığın çaresi demokrasidir, onurlu barıştır. Biz çareyi gösteriyoruz; onlar ne kadar ısrar ederlerse etsinler, bu ülkede barışı mutlaka ama mutlaka hayata geçireceğiz.”

temelli, baskı, savaş ve saldırganlık politikalarını teşhir etti. Seçim dönemlerinde Kürdistan’ı ve Kürt halkını hatırlayıp sonra yok sayan iktidarı teşhir ederek “Tüm yok saymalara rağmen yan yana geleceğiz, bir arada olacağız, ortak vatanda demokratik cumhuriyet ve barışı biz inşa edeceğiz” dedi.

Temelli’nin konuşmasının ardından konser ve halaylarla miting sona erdi.