HDP: Teslim olmadık, olmayacağız!

HDP, “4 Kasım siyasi darbesi”nin 5’inci yılında yazılı açıklama yaptı. Aynı zamanda pek çok ilde eylem gerçekleştiren HDP’lilere Dersim, Ağrı ve Van’da polis saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Kasım 2021
  • 17:11

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik 4 Kasım 2016’da düzenlenen “siyasi darbe” pek çok ilde protesto edildi. Diyarbakır, Urfa, Mardin, Şırnak, Adıyaman, Batman, Siirt, Adana, Mersin, İskenderun ve Bingöl’de yapılan eylemlerde “HDP değil iktidar çözüldü” vurgusu öne çıkarken Dersim, Ağrı ve Van’da yapılan eylemlere polis saldırdı.

HDP Merkezi Yürütme Kurulu yaptığı yazılı açıklamada 4 Kasım’daki “siyasi darbe”nin hala sürdüğü belirtilerek “4 Kasım’da halk iradesi gasp edildi; hukuk dışı operasyonlarla demokratik siyaset tasfiye edilerek halkların özgürlük, eşitlik ve barış talebinin yok edilmesi amaçlandı. Bu operasyonların hukuki değil siyasi olduğu AİHM’in doğrudan bu darbeyi konu alan kararıyla ve iktidar mensuplarının dönem dönem yaptıkları açıklamalarla da tescillenmiştir” denildi.

Açıklamada saldırının HDP’den başlatılmasının nedenleri şu şekilde belirtildi:

“HDP, Türkiye’de faşizme karşı örgütlü itirazın ve mücadelenin adresidir; Türkiye halklarının, ortak, eşit ve özgür yaşamını kuracak en etkin toplumsal ve siyasal güç konumdadır. İktidar odakları, HDP var olduğu sürece Türkiye’de faşizmi kurumsallaştıramayacaklarını fark ederek partimizi hedef aldı. Ancak iktidarının tehlikede olduğunu gören AKP ve ortağı sadece siyasi darbeyi başlatmakla kalmadı; 2015’ten sonra çözüm masasını devirerek savaş ve çökertme planlarını devreye soktu ve Türkiye’de siyasi, ekonomik, toplumsal krizlerin derinleşmesine neden oldu.”

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“5. yılında halklarımızın emeği ve oylarıyla temsil hakkını kazanan vekillerimiz şahsında partimize yapılmış olan bu siyasi darbeye karşı mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Demokratik siyaseti tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmadık, olmayacağız. Biz kazanacağız, halklarımız ve direnen yoldaşlarımız kazanacak.”