HDP İzmir İl Örgütü 4. Olağan Kongresi yapıldı

HDP İzmir İl Örgütü 4. Olağan Kongresi'nin kitlesel bir katlımla gerçekleştirilmesi, AKP-MHP rejiminin HDP'yi pasifize etme saldırısının hedefine ulaşmaktan uzak olduğunu birkez daha gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Şubat 2022
  • 07:00

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Konak Kültürpark’ta bulunan Celal Atik Spor Salonu’nda 4. Olağan Kongresini gerçekleştirdi. “Umut ve cesaretle faşizme karşı örgütleniyor, özgürlüğe yürüyoruz” şiarıyla gerçekleştirilen kongreye kitlesel bir katılım olduğu gözlendi.

Salonda HDP bayrakları, 17 Haziran 2021’de katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafları ile “Denîzek biçe, hezar Denîz bên” (Bir deniz gider, bin deniz gelir), “Aysel Tuğluk için adalet. Tüm hasta tutuklular için adalet”, “Savaşa, talana, ırkçılığa karşı kadınlar barışı savunuyor”, “Doğa ve kent talanına karşı ekolojik yaşamı savunuyoruz”, “Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz” şiarlarının yazılı olduğu pankartlar asıldı.

Deniz Poyraz’a atfedilen kongreye HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldılar. Salonu dolduran katılımcılar, Buldan’ın konuşması sırasında coşkulu sloganlar attılar. Dinci-faşist rejimin HDP üzerinde estirdiği teröre rağmen katılımın hem kitlesel hem coşkulu olması, zorbalığa karşı direnme kararlılığının ifadesi olarak değerlendirilebilir.

Kongre’de bir konuşma yapan Pervin Buldan, sözlerine Deniz Poyraz’ın katledilmesine atıf yaparak başladı. Katilleri bildiklerini söyleyen Buldan, cinayetten iktidarın sorumlu olduğunu ve katliamların hesabını soracaklarını belirtti.

Buldan’ın konuşmasında dikkat çeken noktalardan biri, AKP-MHP iktidarını düşürecekleri iddiası idi. Zamlara, yüksek enflasyona, artan yoksulluğa, işsizliğe ve sefalete değinen Buldan, Türkiye halklarının bu rejime mahkum olmadıklarını ifade etti.

Yolumuz üçüncü yoldur, üçüncü yol. Bu üçüncü yola bir gün herkes muhtaç olacak, bir gün herkes mecbur olacak. Bir gün herkes bizimle görüşmek için yanımıza gelecek, randevu isteyecek. Bundan hiç kimsenin kuşkusu ve şüphesi olmasın. Biz öyle kolay lokma değiliz. Biz, sevgili Selahattin Demirtaş’ın dediği gibi, demirden leblebiyiz, ağzınıza alırsanız dişleriniz kırılır…” ifadelerini kullanan Buldan, ülkenin içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için ‘Üçüncü Yol’un çare olabileceğini ifade etti.

‘Demokrasi ittifakı’nın çıkış yolu olduğunu belirten Buldan şunları dile getirdi: “Türkiye’nin bu çoklu krizlerinden çıkış yolu demokrasi ittifakında buluşmaktır. Bu birliktelik tüm Türkiye halkları, Türk’ün, Kürt’ün, Alevi’nin, Laz’ın, Çerkes’in bir arada yaşaması için elzemdir. Bütün bu birlikteliklerin sonunda Türkiye’nin bir barış, huzur ortamına, özgürlüklere, adalete ve hakikate ulaşabileceği yarınları hep birlikte geçireceğimize bir kez daha söz veriyoruz…”

Türkiye’ye barışın, huzurun, demokrasinin, refahın getirilmesi için çalıştıklarını belirten Buldan, hakları ve talepleri için mücadele eden işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve toplumun diğer kesimlerinin yanında olacaklarını, bu mücadeleyi birlikte sürdüreceklerini söyledi.

İlan edilmemiş bir seçim atmosferinin hissedildiği koşullarda gerçekleştirilen kongrede, bir tür ‘seçim öncesi havası’ olduğu söylenebilir. Özellikle çıtası yüksek tutulan vaatler seçime bir hazırlık yapılıyor izlenimini güçlendirdi. Kongre’nin kitlesel bir katlımla gerçekleştirilmesi, AKP-MHP rejiminin HDP’yi pasifize etme saldırısının hedefine ulaşmaktan uzak olduğunu birkez daha gösterdi.