Hasta tutuklu Mevlüde Başdaş yüzde 86 engeline rağmen bırakılmıyor

Şakran Kapalı Kadın Cezaevi’nde tutuklu Barış Annesi Mevlüde Başdaş yüzde 86 engelli olmasına rağmen tahliye edilmiyor. Oğlu Metin Başdaş, annesinin tutukluların yardımı ile görüşe çıktığını belirterek, cezaevinde sağ almak istediğini söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Mayıs 2018
  • 10:48

Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan yüzde 86 engeli Barış Annesi Mevlüde Başdaş’ın (60) durumu her geçen gün ağırlaşıyor. Görüşe giden oğlu Metin Başdaş, annesinin artık yürüyemez durumda olduğunu dile getirdi. Annesinin görüşe diğer tutukluların yardımı ile getirildiğini anlatan Başdaş, serbest bırakılmasını istedi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, annesinin kalp, şeker, böbrek, tansiyon gibi birçok hastalığının olduğunu ifade eden Başdaş, “Annemin Antalya Akdeniz Üniversitesi ve Diyarbakır’da Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden aldığı yüzde 86 engeli raporları var. Bu insani bir durumdur. Annem olduğu için demiyorum. Annemin durumuna ilişkin İzmir Başsavcılığı’na, Cezaevi infaz Kurumuna ve birçok kuruma dilekçelerle başvuruda bulundum. Başvuruların ardından Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürüldü. 8 ayda yani 20 Martta ancak ATK raporunu hazırladı. ‘Cezaevinde kalabilir’ raporu verdi. Neden cezaevinde kalabileceğini söylememiş. Annemin durumu ortada. O kadar gidip geldi ama maalesef olumsuz sonuç aldık. Biz boşuna mı o kadar hastanelere gidip raporlar aldık. Devlet hastaneleri demek ki hep yalan konuşuyor. O kadar engel raporu var. Bu işin zoru zahmeti var. Bunların niyeti annemin cenazesini mi vermek” diye sordu. 

‘Cezaevi yönetiminin tavrı değişti’

Cezaevlerinde binden fazla hasta tutuklu olduğunu hatırlatan Başdaş, “Annem sadece ‘asker ve gerilla ölmesin’ diye canlı kalkan oldu. Annem kimse ölsün istemedi. Arkadaşları görüşe zor bela getirdi. Cezaevinde onunla birlikte kalan arkadaşları ‘ne olursa olsun onu çıkarsınlar’ diyor. Görüş bitiği zaman ayağa kalkamıyor. Annem ‘ATK’nin olumlu raporundan sonra cezaevi yönetimin artık hastaneye götürürken tavrı bile değişti. Sürekli engel çıkarmaya başladı’ dedi. Rapor sonucu bana gelmedi, cezaevinden öğrendik. Ben annemi sağ istiyorum, cenaze almak istemiyorum. Bağımsız bir heyet gitsin. Cezaevindeki durumu görsün. Sonra kendileri karar versinler. Bu insan cezaevinde kalabilir mi kalamaz mı diye baksınlar. Cenazesini alırsak iki elim yakalarında olur” diye konuştu.