Hasta tutsağa sayım işkencesi

Hasta mahpus İdris Başaran'a, bulunduğu Bursa H Tipi Hapishanesi'nde “askeri düzende” sayımı kabul etmediği için gardiyanlar saldırdı. Saldırıyı protesto etmek için İHD'de basın toplantısı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Şubat 2018
  • 13:12

Bursa H Tipi Hapishanesi'nde 12 Şubat'ta “askeri düzende” sayımı kabul etmeyen tutsaklara saldırıldı, işkence yapıldı. Saldırıyı uğrayan hasta tutsaklarda, bu işkence katlanarak etkili oluyor. Hasta tutsaklardan birisi İdris Başaran.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsak İdris Başaran'a yapılan saldırıyı protesto etmek için bugün saat 12.30'da dernek binasında basın toplantısı yaptı.

“Askeri düzende” sayımın Osmaniye, Elazığ, Bursa hapishanelerinde de dayatıldığı ve bu dayatmayı kabul etmeyen tutsakların işkence gördüğünün vurgulandığı ön konuşmanın ardından Hapishane Komisyonu'nda Filiz Öğretmen basın metnini okudu.

Bursa H Tipi Hapishanesi'nde İdris Başaran'ın bulunduğu 10 kişilik koğuşa yapılan saldırıyı anlatan Öğretmen “Kuşkusuz bu yapılan açık bir işkencedir. Bu işkence İdris Başaran şahsında katlanıyor. Çünkü Başaran epilepsi, kalın bağırsak, kalp, mide ve çölyak hastası. Ayrıca 3 kez anjiyo olmuş bir hasta mahpus. Üstelik 1994’den beri hapishanede olan bir siyasi mahpus” dedi.

Öğretmen son olarak “İnsan hakları savunucuları olarak sağlık durumu giderek daha da kötüleşen İdris Başaran’ın tedavi hakkının engellenmemesini istiyoruz. Ona ve tüm mahpuslara uygulanan işkencenin son bulmasını istiyoruz” diyerek tutsakların sesi soluğu olunması çağrısında bulundu.

Öğretmen'in ardından İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri söz aldı. Hapishanelerden sürekli saldırı haberleri aldıklarını belirten Yoleri, henüz teyit edilmediği ön vurgusuyla, Ermenek Hapishanesi'nde bir mahpusun saldırıları protesto etmek için kendini yaktığını duyduklarını ifade etti. Yoleri konuşmasının sonunda, dışarıdaki tüm duyarlı insanların mahpusları yalnız bırakmamasını belirterek dayanışma çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından basın toplantısı bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul