“Hasta mahpus İbrahim Tekin serbest bırakılsın”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi hasta mahpus İbrahim Tekin için eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mart 2019
  • 15:56

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi cumartesi eylemini bu hafta hasta mahpuslar için yaptı.

Konak Eski Sümerbank önünde saat 13.00 da toplanılan eylemde, basın açıklamasını İHD adına Av. Ali Aydın okudu. Aydın, hapishanelerdeki açlık grevlerinin giderek çoğaldığı günlerden geçildiğini hatırlatarak Leyla Güven’in açlık grevinin 129. gününde, 26 Aralıkta açlık grevine başlayanların 80. günlerine geldiğini hatırlattı. “Bugünler, açlık grevcileri için kritik günlerdir” diyen Aydın yetkilileri taleplere kulak vermeye çağırdıktan sonra, bugün hasta mahpus İbrahim Tekin’e değineceklerini söyleyerek şunları ifade etti: “İbrahim Tekin 1994’te İzmir Devlet Güvenlik mahkemesinde yargılanmış ve ceza almış, 1995’te ikinci davasından müebbet ceza almıştır. 24 yıldır hapishanededir. Şu anda Şakran T2 Kapalı CİK’da kalmaktadır. Birçok sağlık sorunlarıyla boğuşmaktadır.”

Açıklamanın devamında İbrahim Tekin'in sağlık sorunları şöyle sıralandı:

Akciğer sorunları nedeniyle nefes alma tüpü (makine) ile yaşamaktadır. Soğuklarda makinanın kullanımı sıkıntı olmaktadır. Ayrıca kapasiteye göre kalabalık bir ortamda yaşaması ona sıkıntı vermektedir. Uyku apnesi bulunmaktadır. Gönderdiği mektubunda nefes alama cihazının havası, sesi ve uyku apnesi birbirine karışınca artık işkenceye dönüştüğünü söylemektedir. Göbek fıtığı, kasık fıtığı, burun ve iç guatrdan ameliyatları geçirmiştir. Yine kendi bildirimine göre fıtık için Aliağa Hastanesine gittiğinde film çekmişler ve kan almışlar. Tahlillerin sonucunda kadın doktor ‘Ciğerinde kanser lekesi var’ demiştir. Gönderdiği mektubunda gözaltına alındığında gördüğü işkenceler nedeniyle bel fıtığı olduğunu belirtmiştir.”

Bunca operasyon geçiren ve her operasyon sonunda hapishaneye gönderilen Aydın’ın kanser tehdidi nedeniyle steril bir ortama ve hastalıklarına uygun bir yaşama ihtiyacı olduğunun altı çizilen açıklama “Biz insan hakları savunucuları İbrahim Tekin’in şahsında tüm ağır hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadeleriyle noktalandı.

Sonrasında beş dakikalık oturma eylemi yapıldıktan sonra bu haftaki açıklama bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir