Halkevleri’ne yönelik operasyona karşı dayanışma açıklaması

Ankara’da Halkevleri’ne yönelik yapılan polis operasyonuna karşı Halkevleri Genel Merkezinde basın toplantısı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ekim 2018
  • 18:20

Ankara’da Halkevleri’ne yönelik operasyon ve gözaltılara karşı Halkevleri Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında “Halkevi’nin yanındayız” dendi.

Halkevleri Eş Genel Başkanları Dilşat Aktaş ve Nuri Günay’ın yanı sıra açıklamaya, Halkevleri önceki dönem Genel Başkanı ve HDP Milletvekili Oya Ersoy, Halkevleri GYK üyeleri aynı zamanda CHP milletvekilleri Ali Şeker ve Orhan Sarıbal, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Erkan Baş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Yıldırım Kaya, Mahmut Tanal, Ali Haydar Hakverdi, Sezgin Tanrıkulu, Orhan Sümer, Suat Özcan, Necati Tığlı, Ayhan Barut, Abdurrahman Tutdere, Neslihan Hacıoğlu, Özgür Ceylan, KESK MYK üyesi İlhan Yiğit, SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, Devrimci 78’liler Genel Başkanı Hüseyin Esen, ÖDP Başkanlar Kurulu’ndan Pelin Bektaş, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ve Genel Sekreteri Turgay Özkan, EHP Merkez Komitesi adına Can Ersoy, EMEP Ankara İl Örgütü adına Fikret Aslan, Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Vedat Bulut ve ATO Sekreteri Ali Karakoç ile Tüm Emekli Sen, SEP, İHD, Birleşik Devrimci Parti üyeleri katıldı.

Sendika.Org’da yer alan habere göre, basın toplantısının açılış konuşmasını Halkevleri Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nebiye Merttürk yaptı. Merttürk, operasyonda gözaltına alınan dört Halkevi şube başkanının da kadın olduğuna dikkat çekerek “Daha fazla kadınla birlikte örgütlenerek mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Merttürk’ün ardından söz alan Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, kamu yararına bir dernek olduğu için İçişleri Bakanlığı’ndan pek çok müfettişin gelip Halkevleri’nde denetimler gerçekleştirdiğini ve iktidarın bu denetimleri bir tür baskı ve sindirme aracına dönüştürdüğüne dikkat çekti.

Geçtiğimiz aylarda Halkevleri şubelerinin “izinsiz eğitim-öğretim faaliyeti yürütmek” gerekçesiyle mühürlendiğini anımsatan Aktaş, Halkevleri’nin şimdi de “Krizin faturasını halk ödemeyecek” kampanyası ile iktidarı rahatsız ettiğini belirtti. Aktaş, tüm baskılara rağmen Halkevleri’nin geçmişte olduğu gibi bugün de emeğin ve işçi sınıfının çıkarları için mücadele etmeye devam edeceğini vurguladı.

Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay ise AKP tarafından sosyalist olmanın sayıldığı günlerden geçildiğini belirterek “Sosyalist kimliğimizi savunmaya devam edeceğiz” dedi. Günay, “İktidara muhalefet etmek suçmuş gibi lanse ediliyor, suç değildir demokrasidir” dedi. Halkevleri’nin 86 yıllık geçmişini anımsatan Günay, “Unutulmamalıdır ki  tüm iktidarlar geçicidir, Halkevleri kalıcıdır” dedi. Günay, Halkevleri’nin yalnızca yöneticileri ve üyelerinden ibaret olmadığını, bugün dayanışmaya gelen herkesle bir bütün olduğunu kaydetti.

Halkevleri Eski Genel Başkanı HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ise “Bu Halkevleri’ne yönelik ilk saldırı değil, bundan öncekileri püskürttük” dedi. Ersoy, operasyonun yerel seçimlere yaklaşılırken yapıldığına dikkat çekerek “Ankara’yı kazanma derdinde olan AKP iktidar Halkevleri’ni kendilerine tehdit olarak görüyor, görsünler. Çünkü biz neoliberal politikaları koç başı yapan, gericiliğin at başı olan bir iktidarın karşısında eşitlik için özgürlük için barış için ve halkın hakları için mücadele etmeye her zaman devam ettik. Halkevleri’nin 87 yıllık tarihi faşizme karşı demokrasi mücadelesinin tarihidir. Halkevlerinin üyeleri bunun bilincindedir. Bu gerici, faşist diktatörlük kaybedecek. Karşılarında ne isterlerse yapabilecekleri bir ülke yok” dedi.

Basın toplantısında CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TİP Milletvekili Erkan Baş, gözaltına alınanlardan Seher Gümüşay’ın eşi Hasan Gümüşay ve KESK MYK üyesi İlhan Yiğit de dayanışma açıklamaları yaptı.