Güzeltepe’de Sivas anması

Güzeltepe’de Bağımsız Devrim Sınıf Platformu (BDSP), Yol Erenleri, Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi, Kaldıraç ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sivas Katliamı'nın yıldönümü vesilesiyle ortak anma gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Temmuz 2020
  • 12:02

Güzeltepe’de Bağımsız Devrim Sınıf Platformu (BDSP), Yol Erenleri, Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi, Kaldıraç ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sivas Katliamı'nın yıldönümü vesilesiyle ortak anma gerçekleştirdi.

Anma için saat 20.00’dan itibaren Güzeltepe Firdevs Düğün alanında toplanmaya başlandı. Etkinlik saat 20.30’da başladı.

Anmada ilk olarak Hasret Gültekin, katledilmeden önce yazdığı dörtlük ile selamlandı. Açılış konuşmasında Ankara’da Sivas katliamı anmasına izin verilmemesi, polis saldırısı ve Cemevi’ne gaz bombaları atılması teşhir edildi. 27 yıl önce Sivas'ta 33 insanı yakan zihniyet ile bugün Sivas anmalarına saldıran zihniyet aynıdır denildi.

Ardından Sivas'ta katledilenler şahsında; sınıfsız, sömürüsüz, eşit ve özgür bir dünya için mücadele ederken ölümsüzleşenler için saygı duruşunda bulunuldu. Sivas'ta katledilenlerin isimleri tek tek okunarak "Yaşıyor!" sloganı atıldı.

Ateşte semaha duranlara

Devamında daha önce 9 yaşında bir çocuğun İnci Türk'e yazdığı mektup bir genç tarafından okundu.

Mektupta şu ifadeler yer alıyordu:

“Sevgili İnci abla,

Ben 9 yaşındayım. Henüz Koray kadar çocuğum yani… Sivas adını ilk duyduğumda da çocuktum. Çocuk yüreğime sığdıramadım orada yaşananları. Büyüsem yine sığmayacak bu acı yüreğime biliyorum. O kadar çok büyük yürek var ki çevremde, sığmıyorlar duydukları acıya. Sizler için “ateşte semaha duranlar” diyorlar. Bu söz geliyor aklıma her semah döndüğümde. Gurur duyuyorum sizler. 18 yıldır Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması için mücadele veren herkes gurur duyuyor sizinle. İzin vermiyorlar Madımağın utanç müzesi olmasına, çünkü hala utanmıyorlar bu katliamdan. Bu yıl yine Sivas’a gittik, bilim ve kültür merkezi yapmışlar Madımak Oteli’ni. Koca bir kültürü yaktıkları yerde hangi kültürden bahsediyorlar anlamadım. Ama biz, izin vermeselerde utanç müzesi tabelasını Madımağın duvarına astık. Mücadelemizden vazgeçmeyerek o tabelayı indiremeyecekleri günleri getireceğimize inanıyorum, sen de inan. Bu ülkenin bütün güzel çocukları adına söz veriyorum size; Madımak Oteli utanç müzesi olacak!”

Programın devamında Sivas’ta katledilenler için Hasret Gültekin türküsü eşliğinde mumlar yakıldı. Ardından anma etkinliğini örgütleyenler adına konuşma yapıldı. Yapılan konuşmada Sivas katliamının yaşandığı süreç aktarıldı. Katliamların birkaç gerici yobaz grubun değil devlet politikası olduğu vurgulandı. O dönem hükümette olanların katilleri kollayan, katliamı meşrulaştıran açıklamalar yapması buna örnek olarak verildi.

Sivas’tan bugüne birçok katliam yapıldığı; Çorum, Maraş, Gazi, Roboski, Suruç, 10 Ekim Ankara, Cezaevleri katliamları örnek verilerek, hükümetler değişse de katliamların bir devlet politikası olarak devam ettiği vurgulandı. Yapılan konuşma “Ne Sivas’ın katilleri ne de diğer katliamların sorumluları yargılandı. Göstermelik cezalar ile ön kapıdan alındılar arka kapıdan serbest bırakıldılar. Buradan bir kez daha diyoruz ki katliamlarda zaman aşımı olmaz. Biz unutmadık unutturmayacağız” denildi.

Açıklama şu sözlerle sona erdi:

“Güzeltepe mahallesinin geçmişteki yetiştirdiği devrimci değerler vardı. Tariş direnişinde Güzeltepe’de ‘faşizme geçit yok’ denerek mahalle emekçileri yan yana geldi. Ancak daha sonrasında devlet eliyle mahalleye esrar, uyuşturucu sokularak gençler zehirlendi, mahalle uyuşturucunun batağına dönüştürüldü. Uyuşturucuya karşı da mücadele, kendi değerlerimize sahip çıkarak olur.”

Etkinliğe Güzeltepe Kültür Evi çalışanlarının Sivas katliamını canlandırdıkları tiyatro oyunu ile devam edildi. Tiyatro gösterimi sırasında hem oyuncular hem izleyenler Sivasın acısını tekrar tekrar yaşadı. Tiyatro beğeni ile izlendi.

Daha sonra Adnan Yücel'in "Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek" şiiri okundu.

Etkinlik Hasan Demir, Soner Bektaş, Yılmaz Bektaş, Okan Kılıç ve Özkan Alkan’ın sunduğu müzik dinletisi ile devam etti. Etkinliğe gelenler müzik dinletisini ilgi ile dinledi.

Etkinliğin sonunda yapılan kapanış konuşmasında şunlar ifade edildi:

“Katliamların hesabı er ya da geç sorulacaktır. İnsanın insan tarafından sömürülmediği; dilinden, kültüründen, inancından dolayı yok sayılmadığı; eşit ve özgür bir dünya kurulana dek mücadele edeceğiz! Tüm Güzeltepe emekçilerini de baskıya, eşitsizliğe, imha, inkâr ve asimilasyon politikalarına karşı mücadele etmeye çağırıyoruz. Çocuklarımıza daha yaşanası bir dünya bırakabilmek için bulunduğumuz her alanda; mahallede, okulda, fabrikada yan yana gelelim. Birleşelim, mücadele edelim! Zalimin zulmüne karşı direnişi ve mücadeleyi seçeceğiz. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyoruz.” 

Mücadele alanlarında yan yana olma çağrısı ile anma program bitirildi. Etkinliğe Demokratik Alevi Derneği ve Varto-Der destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir