“Güçlükonak katliamının katilleri yargılansın!”

İzmir’de gerçekleştirilen eylemde “Güçlükonak katliamının katilleri yargılansın” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ocak 2022
  • 18:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi bu haftaki kayıplar eyleminde Güçlükonak katliamında katledilenler anarak failler yargılansın dedi. Konak Eski Sümerbank önünde saat 13.00'da gerçekleştirilen eylemde açıklamayı Caner Canlı okudu. Canlı Güçlükonak katliamını anlatarak şunları ifade etti:

“10 Ocak 1996'da Şırnak’ın Güçlükonak İlçesine bağlı Géré (Çevrimli) ve Yatağan köylerine baskın yapan askerler, eski koruculardan Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya ve Ramazan Oruç’u gözaltına alarak jandarma tabur komutanlığına götürüldüler. Taburdakiler korucuların gelmesini beklemiyordu. Gelen korucular da öldürüldü ve daha önce öldürülen 6 köylü ile birlikte, 10 kişinin cansız bedenleri minibüsün koltuklarına bağlandı. Başlarına da çuval geçirildi. Ramazan Nas’ın kullandığı minibüs Jandarmanın kontrolünde yola çıktı.  Minibüs bir noktaya gelince aracın içindeki jandarmalar inerek uzaklaştı. Yolu kesen Özel Tim önce minibüsü silahla taradı, atılan roketler sonucunda minibüs ve içindeki 10 ceset kömür haline geldi. Kaçmaya çalışan minübüs sürücüsü de taranarak öldürüldü. Adeta kül olmuş bedenler, ailelere teslim edilmedi. Üzerinde kimlik belirleme çalışması yapılmadan , dini vecibeler yerine getirilmeden güvenlik güçlerince toplu halde gömüldü."

Açıklamanın devamında Güçlükonak’ta yapılan araştırma ve görüşmeler sonucu aktarılarak devletin katliamdaki rolüne işaret edildi. AHİM’in bu dava kapsamında Türkiye’yi mahkum ettiği belirtilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“26  Yıl önce işlenmiş; insanlığa karşı suç ile ilgili inkara son verilerek gerçeğin hem aileler hem de toplum düzeyinde resmi olarak açıklanmasını, bu suçun faillerinin belirlenerek emri verenlerden  tetiği çekenlere kadar tüm sorumluların yargılanmasını istiyoruz.”

Kızıl Bayrak / İzmir