Gözaltında kayıplar ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır ve Batman’da gözaltında kaybedilenler için adalet arandı, Ankara’da ise hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Eylül 2023
  • 22:00

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde 763’üncü hafta eylemini yaptı. Bu haftaki eylemde, Diyarbakır’ın Hazro ilçesine bağlı Sarıerik Köyü’nde 25 Eylül 1991 tarihinde kaybettirilen İbrahim Gündem’in akıbeti soruldu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre eylemde ilk söz alan İHD Amed Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu Aksoy, kayıpların akıbetleri ve faillerin cezalandırılması için aralıksız mücadele ettiklerini söyledi.

Batman

İHD Batman şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 599’uncu haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Bu haftaki eylemde 1992 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Hizbullahçılar tarafından kaçırılarak kaybedilen Mehmet Zeki Akyıldız'ın akıbeti soruldu.  

Eylemde basın metnini İHD Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi okudu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 472’nci hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde yaptı. Eylemde İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Aslı Saraç basın metnini okudu.

Saraç, Tokat T Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan 38 yaşındaki ağır behçet hastası mahpus Hasan Demirtaş hakkında şu bilgileri aktardı:

“2 Haziran 2022 tarihinde Diyarbakır'dan Tokat'a talebi olmadan sevk edilmiştir. 3 ay önce behçet hastalığının krizleri giderek artmaya başlamış olup ayda iki defa olan krizler her hafta meydana gelmeye başlamıştır. Bunun için hastaneye gitmiş ancak çözüm olarak aldığı ilaç dozu yükseltilmiştir. İlk başta günde 1 hap almasına rağmen bu doz 3 hapa kadar yükselmiştir. Temmuz ayında verdiği kan testlerinde, akciğer değerlerinde eskiye nazaran olumsuz artış görülmüştür.”

Saraç, hapishanede tedavisi engellenen Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istedi.