Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır ve Batman’da gözaltında kaybedilenler için adalet talep edildi. Ankara’da ise hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Eylül 2023
  • 22:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 764. hafta eylemini Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptı.

Bu hafta Diyarbakır Silvan’da 20 Eylül 1994’de kaçırılan ve bir daha haber alınamayan 55 yaşındaki Ahmet Biçimli’nin akıbeti soruldu. Eylemde ilk söz alan İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Yakup Güven kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini söyledi. Basın metnini İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Baver Çindemir okudu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 600. hafta eylemini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Eylemde basın metnini İHD Batman Şube Eşbaşkanı Rumeysa Deniz Kaya okudu. Kaya gözaltında kaybedilenler için etkin bir yargılama yapılmayıp, cezasızlık politikasının hakim olmasının yeni katliamların önünü açtığını vurguladı. Kaya’nın yaptığı açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 473. hafta eylemini İHD Ankara Şube binası önünde yaptı. Bu haftaki eylemde Batman T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 72 yaşındaki ağır hasta mahpus Mehmet Emin Çam’ın serbest bırakılması istendi. İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen Çam’ın ilk olarak 2013 yılında tutuklandığını belirterek şunları söyledi:

“Hakkında dava açılmış ve 10 ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmiştir. 2013 yılında açılan dava sonuçlanmış, 9 yıl ceza verilmiş ve 14 Mart 2022’de tekrar tutuklanarak ilk önce Batman M Tipi Kapalı Hapishanesi’ne götürülmüş, burada 17 gün boyunca tek kişilik yerde tutulmuş, bu süreçte hastaneye götürülmemiş yalnızca revire çıkarılmıştır. 1 Nisan 2022 tarihinde Batman Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne sevk edilmiş ve yaklaşık 1 buçuk yıldan fazla bir süredir burada tutulmaktadır.

2014 yılında yaşamış olduğu şiddetli baş ağrıları ve kolunda da meydana gelen ağrılar nedeniyle Siirt Devlet Hastanesi’nde muayene olmuş ve yapılan tetkikler sonucunda beyninin sağ tarafında leke olduğu teşhis edilmiştir. Bunun üzerine Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tekrar tetkikler yapılmış ve beyninde ur olduğu söylenmiştir. Bu hastalık için ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorundadır. Kolunda meydana gelen ağrılar için yapılan tetkiklere göre boynunun normal insanlara göre daha eğri olduğu, bu eğriliğe de ağır çalışma koşullarının neden olduğu söylenmiştir.”

Çevirmen, Çam’ın ayrıca böbrek hastası olduğunu belirterek hapishanede tedavinin engellendiğini vurguladı ve yaşam hakkı için serbest bırakılmasını istedi.