Giresun’da eylem: Rabia Naz'a ne oldu?

Bir yıl önce öldürülme şüphesiyle yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan için yürütülen soruşturmanın sonuçsuz kalması nedeniyle dün Giresun Atatürk Meydanı'nda “Rabia Naz'a ne oldu?” diyerek basın açıklaması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Mart 2019
  • 12:10

Giresun'un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018'de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümüne ilişkin başlatılan soruşturmada bir ilerleme kaydedilmemişti.

Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan'ın kişisel çabasıyla şüpheli ölüm yeniden gündeme girdi, ama soruşturmada yine bir sonuç çıkmadı. Bu yetmez gibi baba Şaban Vatan gözaltına alınmış, akıl hastanesine yatırılması istenmişti.

Rabia Naz'ın ölümü üzerine açılan soruşturmada hiçbir ilerleme kaydedilmesi nedeniyle dün Giresun Atatürk Meydanı'nda “Rabia Naz'a ne oldu?” diyerek basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada konuşan Şaban Vatan bir yıldan beri soruşturmanın ilerleme kaydetmemesini eleştirerek,  soruşturmanın ilerlemesi için yaptıklarını şöyle aktardı:

“Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp kurumu tarafından yapılan incelemede araç çarpması kanaati beyan edildi. Ayağındaki atardamarından net bir şekilde kan boşaltımı olmuş. Kızımın yüksekten atlayıp o şekilde düştüğünü söylüyorlar. Rabia Naz düşme sonucu öldüyse, bulunduğu yerde bir damla kan, doku, sürtünme neden yoktu? Kafa kısmında da bir hasar yoktu. Bunları şahitler ve tanıklarla dosyaya sunduk.

Öte yandan kızımın üzerinde toz ve talaş vardı. Yol üzerinde metruk bir ev tespit ettik. O eski evin incelemesinde kadın vücut DNA'sı bulundu. Kızımızın DNA'sıyla eşleştirilmesini istedik, ama hâlâ o eşleştirilme yapılmadı.”

Bir yıldır kızının ölümünün soruşturulmasında savcılığın hiçbir ilerleme kaydetmediğini belirten Vatan, soruşturmanın takipçisi olduğu için “Yıldırım hızıyla doktor muayenesi yapılıyor, ardından yıldırım mahkemesi kuruluyor. Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk kararı çıkıyor” dedi.

Sosyal medyada paylaştıklarına yayın yasağı getirilmesini eleştiren Vatan “Beni susturabilirler, deli gömleği giydirebilirler, cezaevine atabilirler... Benim gibi babaların sosyal medyada, ulaşabileceği yayınlarda illa ki konuşma hakkı ve sesini yükseltme hakkı vardır. Ve biz bu haklarımızı kullandık. Her şeyi kamuoyuna açık olarak sunduk” ifadelerini kullandı.

Şaban Vatan soruşturmanın ilerlemesinin “siyasi durum gereği” bahanesinden çıkılıp ilerleme kaydedilmesi için yetkililere çağrıda bulunarak konuşmasını tamamladı.

Soruşturmanın durmasında AKP'nin eli var

Şaban Vatan, kızının ölümünden sonra soruşturma başlatılmış, ama AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli'nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatıldığını iddia etmişti.

Çünkü Vatan'ın edindiği bilgiye göre, Rabia Naz'ın ölümüne neden olan kazayı Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu'nun yeğeni yapmıştı.

Şaban Vatan, 21 Mart'ta ağabeyi Muhammet Vatan'ın şikayeti üzerine, kardeşinin akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için psikiyatra sevk edilmişti. Ayrıca Şaban Vatan Canikli'nin şikayetiyle ifade vermişti.