Gezi davasında ceza yağdı: 244 kişiye hapis!

Haziran Direnişi’nde polis saldırısına nedeniyle Bezm-i Alem Camii’ne sığınan eylemcilere ceza yağdı. Mahkeme 255 kişinin 244’üne hapis cezaları verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ekim 2015
  • 15:42

Haziran Direnişi’nde polis saldırısına nedeniyle Bezm-i Alem Camii’ne sığınan eylemcilerin yargılandığı dava bugün 55’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam etti. Mahkeme, ikisi asistan doktor, dört sanığa ‘ibadethaneyi kirletmek’ suçlamasıyla 10 ay hapis cezası vererek hükmü ertelerken kalan 240 sanığa ise 2 ay 15 gün ile 1 yıl 2 ay 16 gün arasında değişen hapis cezaları verdi. dört sanığın davasının ayrıldığı davada yedi sanık beraat etti.

Mahkeme cezalar için ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’, ‘görevi yaptırmamak için direnme’, ‘kamu malına zarar verme’, ‘özel kıyafetleri usulsüz kullanma’, ‘ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme’ gerekçelerini öne sürerken Bezm-i Alem Camii’nin iki güvenlik görevlisi de camiye zarar veren, içeride içki ve sigara içen birilerini görmediklerini ifade etti.

Güvenlik görevlisi Savaş Dinç, “Halılar zarar görmedi. Caminin içinde alkol alan herhangi birini de görmedim. Camiinin içinde bir şeyler içen, tüketen ya da sigara içildiğini görmedim” ifadelerini kullandı.

‘Can havliyle geldiler’

Atılan gazlardan kendisinin de etkilendiğini söyleyen tanık Dinç, şöyle konuştu:

“İçeride 15- 20 kişi yaralılara müdahale ediyordu. Yaralıların gözlerine ilaç sıkıyordu. Sabah herkes gitti. Sağlıkçılarda tıbbi malzeme içeren mavi torbalarla camiiden ayrıldılar. Ben olay günü dışarıda tahmini 15 bin kişinin olduğunu düşünüyorum. Polis camiiye müdahale etmedi. Polis müdahalesinden sonra yaralananlar ve gazdan etkilenenler camiye geldi. Kalabalık grup can havliyle gazdan korunmak için kapıya yüklenince kapının pimi attı. Kapı açıldı ancak kapı kırılmadı, kapı sağlamdı.”

Hakimin davayı karar bağlayacağını söylemesi üzerine altı tutuksuz sanığın son sözleri soruldu. Tutuksuz sanık Ahmet Küçükkayalı, “Doğru zamanda doğru yerdeydik. Demokratik hakkımızı kullandık. Yanlış bir şey yapmadık” dedi.

İLİŞKİLİ HABERLER