GBT kontrolünde işkence

Ankara Güvenpark’taki otobüs durağında bekleyen Tolga Köseoğlu, Genel Bilgi Toplama (GBT) işlemi yapan polislerce darp edilerek gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Mayıs 2024
  • 14:30

Ankara Güvenpark’taki otobüs durağında bekleyen Tolga Köseoğlu, Genel Bilgi Toplama (GBT) işlemi yapan polislerce darp edilerek gözaltına alındı. Ters kelepçeyle gözaltına alınan Köseoğlu, Çankaya Necatibey Karakolu’na götürüldü. Avukatların karakola gitmesi üzerine, Köseoğlu’na “polise mukavemet” iddiasıyla işlem yapılıp serbest bırakıldı.

Mezopotamya Ajansı’na yaşadıklarını anlatan Köseoğlu, otobüs durağında beklediği sırada polislerin yanına gelip GBT yapmak istediklerini belirtti. GBT için kimliğini verdiğini ancak polislerin bunun üzerine kendisine “nerelisin” diye sorduğunu ifade eden Köseoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Ben de nereli olduğumun GBT ile ne alakası olduğunu sordum. GBT yapacaksanız kimliğimi verdiğimi belirttim. Bunun üzerine polisler daha da agresifleşti ve ‘Soru sordum, cevap vereceksin. Geç şu duvara, çantanı arayacağım’ dedi. GBT aramasında çantamı arayamayacaklarını söyledim. Çantamı ve üzerimi aramalarına karşı çıkınca da ‘Seni burada ezerim, seni burada gömerim’ gibi tehditler savurmaya başladılar. Bu tehdit karşısında ben de bağırarak teşhir etmeye başladım. Polis, nereli olduğumu sorarak aslında, ırkçı saikle bunu yaptığını bu nedenle beni fiziksel şiddetle tehdit ettiğini anladım ve bunun üzerine ben de ‘işkence var’ diye teşhir etmeye çalıştım. Aynı zamanda GBT’ler de yoklama kaçağım çıkıyor, normalde bir belge imzalayarak bırakıyorlar. Ancak bu sefer beni Güvenpark’ın ıssız bir yerine çekmeye çalıştılar. Ben de bunu kabul etmeyerek daha önce de bir tebligat imzalayarak burada bırakılmıştım dedim”

Avukatı karakola geldikten sonra tutanak imzalatılıp serbest bırakılan Köseoğlu, darp raporu almasının ardından İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvuracağını ve söz konusu polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti.