Fransa istihbaratı sorgulanmıyor

Paris mahkemesi, Fransa iç istihbarat servisi DCRI'nin katil zanlısı Ömer Güney'e ilişkin bildiklerini soran avukatların talebini reddetti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Şubat 2014
  • 18:25

Savcı Paris Katliamı için Fransa istihbaratını sorgulamıyor.

ANF’nin haberine göre Paris İstinaf Mahkemesi, katledilenlerin aileleri tarafından, sorgu yargıçlarının İç İstihbarat Merkez Müdürlüğü'nü  (DCRI) sorgulaması için yaptığı talebi reddetti.

AFP'ye konuşan avukat Antoine Comte, "Bu cinayetlere ilişkin her şeyin Türk servislerini işaret ettiği bir sırada, Fransız servislerinin Fransa'da olası bir Türk ajanına ilişkin bildikleri üzerine bir soruşturmanın reddedilmesi nasıl hayal edilebilir?" diye tepki gösterdi.

Mahkeme başkanı yürütülen soruşturmada "gerçeğin ortaya çıkarılmasına katkı anlamında gerçek bir yararı"  olmadığını savunuyor.  Avukat Comte ise bu konuda bir doğrulamaya gidilmemesinin anlaşılmaz olduğunu belirtti.

Avukat Comte, Güney’in cinayetlerden önce Fransız istihbarat servisleri tarafından izlenip izlenmediğini sormuş, ancak “bunun olaylarla bir bağlantısı olmadığı” yanıtını almıştı. Paris Katliamı dosyasına bakan anti terör yargıçları Christophe Teissier ve Jeanne Duyé, söz konusu talebi 20 Eylül günü reddetmişti.  

 

Fransa neyi gizliyor?

Mevcut durumda soruşturmadaki tüm oklar doğrudan Ankara'yı işaret etmesine rağmen, Fransa'nın iç istihbaratın bildiklerine ilişkin bir sorgulamaya gitmemesi şüphelere yol açıyor: "Fransa neyi gizliyor?"

Katliamdan bir yıl sonra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande 27 Ocak günü Türkiye'yi ziyaret ederek ekonomi alanında bir dizi anlaşma imzaladı. Hollande, çok sayıda Kürt ve Fransız örgütün çağrılarına rağmen bu ziyareti sırasında kamuoyu önünde Kürtlere ilişkin tek bir ifade kullanmadı.

PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik örgütünden Leyla Şaylemez'in 9 Ocak 2013'te Paris'in merkezinde katledilmesinden bir yıl sonra ortaya çıkan yeni bilgiler soruşturmayı hızlandırdı.

12 Ocak'ta Ömer Güney'e ait bir ses kaydı ortaya çıktı. Kayıtta MİT üyeleri olduğu belirtilen kişilerle bir görüşme sırasında katil zanlısı cinayet planlarını anlatıyordu. İki gün sonra, 14 Ocak'ta MİT'in doğruluğunu reddetmediği bir belge ortaya çıktı. MİT yetkililerinin imzasının bulunduğu belgede,  Sakine Cansız'ın ortadan kaldırılması için 6 bin euro ödeme yapıldığı kaydediliyordu.  

Ocak ayında Express dergisi Ömer Güney'in Türkiye'deki telefon numaralarına yönelik görüşmelerine dikkat çekerken, M6info sitesi ses kayıtlarının 22 Ocak günü sorgu yargıcı tarafından katil zanlısı Ömer Güney'e sorulduğunu duyurdu. Siteye göre soruşturmacılar açısından sesin Güney'e ait olduğu konusunda hiçbir şüphe bulunmuyor.

2 Şubat günü ANF, Paris İstinaf Mahkemesi’nin Paris Katliamı soruşturmasıyla ilgili Türk yetkililere gönderdiği belgenin detaylarını yayınladı. Fransız antiterör savcısı Jeanne Duye, soruşturma ile görevli asbaşkan Christophe Teisser ve Birinci Asbaşkan Laurence Levert'in Türk yetkililere gönderdiği “Uluslararası İstinabe” belgesinde katil zanlısı Ömer Güney’in Türkiye bağlantılarını ortaya koyan telefon görüşmeleriyle ilgili bilgi isteniyor. Özellikle katliam öncesi dönemde yoğunlaşan telefon trafiği açığa çıkarılmayı bekliyor. 60 dolayında telefon numarasının sorulduğu belgede Güney’in özellikle bir numarayla yapmış olduğu yoğun görüşme ve Almanya’daki ‘eski iş arkadaşı’ olarak geçen Ruhi Semen adlı kişi ile katliamın öncesinde Ankara’da görüşmüş olduğu bilgisi dikkat çekiyor.