"Fındık üreticilerini duyan yok!"

Çiftçiler Sendikası yaptığı açıklamada, "Enflasyon uçuyor, fındık fiyatları yerinde sayıyor!" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Temmuz 2021
  • 20:43

Çiftçiler Sendikası yaptığı açıklamada, "Enflasyon uçuyor, fındık fiyatları yerinde sayıyor!" dedi. Çiftçiler Sendikası’nın yaptığı açıklama şu şekilde:

“2000 yılında sözde ‘özgürleştirme yasası’ olarak çıkarılan 4572 sayılı kooperatif yasasının şirketler lehine olan hükümleri kaldırılsın; FİSKOBİRLİK’in yönetimleri ve işleyişi, fındık çiftçilerinin demokratik olarak belirleyecekleri bir yapıya kavuşturulsun. Gerek Uluslararası sözleşmelerde, gerekse de Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda var olan ve tartışmasız bir hak olan, çiftçilerinin bağımsız sendikal örgütlenmelerinin önündeki engeller kaldırılsın, sendikal örgütlenmelerine dönük iç hukuk düzenlemeleri yapılsın. Var olan Ziraat Odaları, Birlikler vb. çiftçi örgütlerinin de demokratik yapılara kavuşturulmasını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılsın.

Bunların yanı sıra:

-Ürün depolama hizmetleri kamu eliyle oluşturulmalı, “Lisanslı depoculuk” şirketlerin gıda arzını kontrol ve sermaye birikimlerinin bir aracı olmaktan çıkarılmalıdır.

-Tarım Sigortaları Yasası şirketlerin kazancını artırmak için değil, fındık çiftçilerinin zor günlerinde yardımcı olmak amacıyla yeniden düzenlenmelidir.

-Fındık çiftçileri eksiksiz sosyal güvenceye kavuşturulmalıdır.

-Mevsimlik işçiler için 2009 yılında hazırladığımız rapordan sonra ulaşım, barınma ve çocuk emeğinin kullanılmasında birtakım olumlu gelişmeler olsa da, yeterli değildir. Hala hazırda mevsimlik tarım işçileri düşük ücretli ve sosyal güvencesiz çalışmaya devam etmektedir.

-Pandemi süreci de titizlikle takip edilip, sürece uygun tedbirlerin alınması ve mevsimlik işçilerin koşullarının iyileştirmesi sağlanmalı, çocuk emeğinin kullanılması engellenmelidir.

-İklim değişikliğinin ve Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan son sel felaketinin sonuçları bir kez daha gösterdi ki; ormanlık alanlardaki, tarım arazilerindeki madencilik, yapılaşma, dere yataklarının bozulması ekosistemi yok etmekte, tarımsal üretimin de yapılamaz hale gelmesine yol açmaktadır. Bu faaliyetler acilen durdurulmalıdır.