AKP'nin doğa katliamlarının son adresi Fethi Paşa Korusu oldu. İstanbul içerisinde kalan nadir yeşil alanlardan biri olan koruda son beş yıldır ağaç kesimleri yoğunlaşmış durumda. Seyreltme adı altında sürdürülen ağaç katliamının gerisinde ise yapılaşma ve rant var.
Çevredekiler tepkili
İstanbul Boğazı'nın karşısındaki 26 hektarlık koruda ağaç sayısının gün geçtikçe azalması çevredeki halkın da tepkisini çekiyor. Uzun yıllardır İcadiye'de ikamet eden Murat İres, seyreltme ve budamanın gerekli olduğunu, ancak önemli türlerin yok olma tehlikesiyle karşılaştığını belirtiyor. İres, ayrıca genç ağaçların kesildiğine tanık olduğunu söyleyerek, “Eskiden 20 metre ötesini göremezdik, şimdi 100 metreyi görebiliyoruz. Ağaç seyreltme ve budama koru için yararlı ve gerekli ama son 5 yıldır yapılanlar bunun çok ötesine geçti” diyor.
50 yıldır bölgede oturan Engin Çulcu ise koruda ağaçlar azalırken, yapılaşmanın arttığını ifade ediyor. Ağaç katliamı için güvenlik, fuhuş ve uyuşturucunun bahane edildiğine dikkat çeken Çulcu “Sonu nereye varacak?” diye soruyor. Koruda çay bahçesi, restoran, oyun pakı ve spor alanı haricinde bir de mescit bulunuyor. Yapıların çevresinde ağaç varlığının azaldığı gözleniyor.
Asıl hedef rant
Gezi Parkı’nı yıkmayı planlayan AKP iktidarı, çevre katliamını 'tarihi hassasiyet'lerle gerekçelendirmeye çalışmıştı. Asıl hedeflenenin ise rant olduğu Fethi Paşa Korusu'nda ağaç kırımından da anlaşılabiliyor. İstanbul'un en gözde yerlerinden biri daha ağaçsızlandırılarak sermayenin rantına açılacak.
Korunun 200 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Koru ismini Osmanlı döneminde elçilik, nazırlık ve valilik görevlerinde bulunan Tophane Müşiri Fethi Ahmet Paşa'dan alıyor. Bağış ve istimlak yoluyla belediye arazisi olan koru 1960-80 yılları arası bakımsız kalmıştı. Şimdi ise bakım adı altında ağaç katliamına maruz kalıyor.
Fethi Paşa Korusu'nda Kermes meşesi, defne, sakız ağacı, erguvan ve gümüş ıhlamur ağaçları bulunuyor.