F Oturması’nda hasta kadın mahpuslara dikkat çekildi

363. F Oturması eyleminde, Marmara Bölgesi’ndeki hasta kadın mahpusların sağlık durumlarına dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Mart 2019
  • 13:41

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun 363. F Oturması eyleminde, Marmara Bölgesi’ndeki hasta kadın mahpusların sağlık durumları paylaşıldı.

Saat 13.30’da polis ablukası altındaki dernek önünde başlayan eylemde Hatice Onaran tarafından okunan açıklamada Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması talebiyle hapishanelerde yüzlerce kişinin sürdürdüğü açlık grevinde değinilerek taleplerin kabul edilmesi istendi. Açıklamanın devamında dünün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olması dolayısıyla kadın hasta mahpusların durumları paylaşıldı.

Marmara Bölgesi’ndeki hasta kadın mahpuslar

Hapishanelerde 48’i ağır 110 kadın hasta mahpus olduğu aktarılan açıklamada Marmara Bölgesi hapishanelerinde bulunan 9 hasta kadın mahpusun sağlık durumları özetle şöyle ifade edildi: Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi’nde kalan Ayfer Ayçiçek ağır şizofren hastası. Bakırköy L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde kalan Dilek Öz’ün işkenceden dolayı bazı eklemlerinde lif bezleri kopması yaşanmış. Lenf kanseri, bel ve boyun fıtığı, kalp ritmi bozukluğu ve kronik astım rahatsızlıkları var. Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi’nde kalan Güneş Tekin’in akciğeri, sırtı ve kaburgalarında şarapnel parçaları var. Ameliyat olması riskli ve felç olma ihtimali var. Doku kaybı nedeniyle bacaklarını rahat kullanamıyor. Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi’nde kalan Havva Ak meme kanseri. Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi’nde kalan Hazine Alçı’nın bir bacağında dizin biraz üstünde kalça kemiğine kadar platin var. 2009’da değiştirilen platini “inşaat iskelesi”ne benziyor ve hareketini kısıtlıyor. Bursa’daki Yenişehir Kadın Kapalı Hapishanesi’nde kalan Saime Avşin yaşamını tekerlekli sandalyede sürdürüyor ve ciddi ağrıları var. Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde kalan Sevcan Atak rahim kanseri ve gözlerini kaybetmesine neden olabilecek bir hastalığı var. Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’ndeki Süreyya Bulut kafasındaki şarapnel parçasıyla yaşıyor, bir gözü görme yetisini yitirmiş durumda ve wernicke-korsakoff sendromu var.

Hasta mahpusların tedavilerinin ya hiç yapılmadığına ya da eksik yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, bu mahpusların ölüme terk edildiği vurgulandı. “Biz insan hakları savunucuları ve hapishane komisyonu olarak buradan tüm yetkililere bir kere daha sesleniyoruz” denilen açıklama “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın. Hapishanelerden başka cenazeler çıkmasın” ifadeleriyle sona erdi.

Eylemde “İçeride dışarıda direnmek haktır!”, “Kadın mahpuslar yalnız değildir!” ve “Tedavi haktır engellenemez!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul