“Ezidi Soykırımı’nı ve katledilen kadınları unutmadık”

Şengal’de gerçekleşen Ezidi Soykırımı’nda yaşamını yitirenler, bir çok ilde ve Güney Kürdistan ile Rojava’da gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ağustos 2024
  • 23:30

Güney Kürdistan’da, Şengal’de IŞİD tarafından yapılan Ezidi Soykırımı’nda yaşamını yitirenler, bir çok ilde ve Güney Kürdistan ile Rojava’da gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerle anıldı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Ankara’da DEM Parti Kadın Meclisi, anma için Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde basın metnini okuyan DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Tatligül Gül, zidîlere yönelik gerçekleştirilen katliamla aynı zamanda halkların birlikteliğinin hedef alındığını belirtti. Gül’ün ardından konuşan DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan konuştu.

DEM Parti Urfa İl Örgütü, partinin merkez Haliliye ilçesi Uçaksavar Kavşağı’nda bulunan İl Örgütü Binası önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde basın metni DEM Parti Urfa İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu tarafından okundu.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Şırnak Siopi’de basın açıklaması düzenledi. Cudi Mahallesi’nde toplanan kadınlar, DEM Parti ilçe binasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından ilçe binası önünde ortak basın metni okundu. Ardından DEM Parti Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan konuştu.

Adana’da Heykelli Park'ta basın açıklaması yapıldı. Eylemde basın metnini DEM Parti Adana Eşbaşkanı Helin Kaya okudu.

Batman’da Özgür Kadın Hareketi (TJA) katliamın 10’uncu yıldönümüne ilişkin yürüyüş düzenledi. Yüzlerce kadın Yılmaz Güney Park’ında bir araya geldi. Burada açıklama yapıldı.

Rojava’da gerçekleştirilen basın açıklamasında Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Êzidî halkına yönelik katliamın temel amacının bir toplumu yok etmek olduğunu vurguladı.

Halep Êzidî Kadınlar Birliği de, "Şengal Katliamı’nın sorumlularından hesap sorun” çağrısı yaparak Halep’in Eşrefiyê Mahallesi’deki Şehit Ferhad’ın Şehit Seqir Komünevi önünde, basın açıklaması yaptı.

Şengal başta olmaz üzere birçok Irak ve Federe Kurdistan’ın kentinde, halk heryerde sokağa çıkarak bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.