“Erol Engin tedavi edilmiyor!”

Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri, hasta tutsak Erol Engin’in durumuna ilişkin İHD İstanbul Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında Engin’e tedavi yerine vitamin ilacı verildiğini belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Eylül 2021
  • 21:00

Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri, Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde bulunan hasta tutuklu Erol Engin’in durumuna ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

 

Hastane talebi reddedildi

 

Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri adına konuşan Kenan Özyürek, Engin’in aylardır ağız içinde ve yüzünde uyuşma yaşadığını, bu şikâyet nedeniyle hastaneye gitme taleplerinin kabul edilmeyerek yalnızca revire götürüldüğünü söyledi. Revirde, Engin’e vitamin ilacı yazıldığı bilgisini paylaşan Özyürek, hastane sevki yapılmadan koğuşuna geri gönderildiğini belirtti. 

 

Engin’in fenalaşması üzerine 18 Nisan’da Tekirdağ Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını aktaran Özyürek şunları ifade etti:

“Engin’in hastanede, MR’si (Manyetik Rezonans Görüntüleme) çekiliyor. MR cihazı alarm veriyor. Kafasında mermi çekirdeği olduğu saptanıyor. Ancak hayati tehlikeye açık bu duruma karşı doktor, Engin’e işlem yapmayarak, hapishaneye gönderiyor.”

 

Tedavi yerine engel

 

Engin’in daha sonra tekrar rahatsızlandığını ancak hastane yerine revire götürüldüğü bilgisini paylaşan Özyürek, revir doktorunun Engin’e, “Kafanda mermi çekirdeği yokmuş, hava boşluğu nedeniyle cihaz alarm vermiş” dediğini söyledi. Daha sonra Engin’e tekrar vitamin ilacı yazılarak koğuşa geri götürüldüğünü dile getiren Özyürek, şunları belirtti:

 

“Revir doktorunun yazdığı vitamin ilacı hapishanede bulunmadığı için ilacın da Erol Engin tarafından satın alınması gerektiği belirtiliyor. Muayene ve tedavi süreci zamana yayılan ve yüzündeki uyuşmalar artan Engin'in, kendi parasıyla dahi bir aydır söz konusu vitamin ilacını temin edemediği öğrenildi.”

 

“Özel sansür politikası izleniyor”

 

Engin’in 19 Aralık 2000’de “Hayata dönüş operasyonu” adı altında cezaevlerine yapılan saldırılarda başından yaralandığını, bu mermi çekirdeğinin de o dönemden kalmış olabileceğini söyleyen Özyürek, Engin’in ayrıca birçok sağlık sorununun olduğunu dile getirdi. Engin’in şu anda hücrede tutulduğunu kaydeden Özyürek şunu vurguladı:

“Hapishane idareleri pandemi döneminde artan hak gasplarının ve hasta tutsakların durumunun dışarıya yansımaması için de özel bir sansür politikası izliyor. Ciddi sağlık sorunlarıyla baş başa bırakılan onlarca hasta tutsak bu süreçte hayatını kaybetti, yüzlercesi ise zamanında ve gerektiği şekilde tedavi göremediği için artan sağlık sorunlarıyla ağrı ve acı içinde yaşama tutunuyor.”

 

Tedavi talebi

 

Geçtiğimiz günlerde ağabeyi Erol Engin’in ziyaretine gittiği bilgisini paylaşan Nadire Engin, ağabeyinin aşırı derecede zayıfladığını ve konuşma zorluğu çekmeye başladığını belirtti. Ağabeyinin baş ağrısından şikâyet ettiğini, ayrıca başka rahatsızlıkları daha olduğu için aşırı derecede acı çektiğini paylaşan Engin, “Ağabeyimin hastaneye götürülüp tedavi edilmesini istiyorum” talebinde bulundu.