“Emekten yana demokratik halk bütçesi”

KESK 11 Aralık'ta Meclis'e gelecek olan bütçe yasa teklifine ilişkin “Emekten yana demokratik halk bütçesi” mitingleri gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Aralık 2023
  • 15:39

KESK 11 Aralık'ta Meclis'e gelecek olan bütçe yasa teklifine ilişkin eylem ve mitingler gerçekleştirdi. İstanbul Kartal’da miting gerçekleştiren KESK, Diyarbakır’da da bölge mitingi topladı. Adana, Mersin, İzmir, TrabzonVan ve Ankara’da ise basın açıklaması yaptı.

Eylemlere KESK’e bağlı sendikaların yanı sıra emek ve meslek örgütleri temsilcileri ve kurumlar katıldı. Pankartlarıyla taleplerini haykıran emekçiler emekten yana bütçe talebini yineledi.

KESK’in talepleri şu şekilde:

- Öncelikle bütçe hakkının önündeki engellerin kaldırılması

- Vergide adalet. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınması.

- Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesi.

- Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılması.

- Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesi

- Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanması

- Eğitimin her kademesindeki çocuklar için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek

- Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesi

- İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret

-Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılması, kamuda engelli istihdamının arttırılması.

İstanbul Kartal’da miting

İstanbul’da Kartal’da gerçekleştirilen miting için Başak İstastasyonu’nda toplanıldı. Halaylar ve sloganlarla yapılan bekleyişin ardından Kartal Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi. KESK’e bağlı sendikaların yanı sıra işçi sendikaları “Savaşa değil, eğitime, sağlığa, emekçiye bütçe! İnsanca yaşamak için örgütlü mücadeleye” pankartı ile mitinge katıldı. Ortak pankart açan işçi sendikaları şunlar:

DİSK LİM-TER İŞ, DİSK BTO-SEN, DİSK DEV YAPI-İŞ, TOMİS, DEV TEKSTİL, İNŞAAT-İŞ

Miting alanında ise program da KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nezahat Altınsoy konuştu.

Ardından KESK Genel Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik konuşma yaptı. İktidarın baskı politikalarından, emperyalist savaş ve saldırganlıktan, Kürt ve Filistin halkına dönük savaştan bahseden  Bozgeyik seçimlere de değindi. İktidarın hazırladığı bütçeyle tercihini sermaye ve yandaşlardan yana kullandığını vurgulayan Bozgeyik, bütçenin halk için olumsuz olduğunun altını çizdi.

Bozgeyik konuşmasının sonunda şunları dedi:

“Sendikal hak ve özgürlükler mücadelesi verdikleri için sorgusuz sualsiz işinden, ekmeğinden edilen, ihraç edilen, sürgün edilen, tutsak edilen kamu emekçileri mücadelesinin yüz akı KESK'liler!”

TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı mitingte konuşma yaptı ve “TTB biziz, biz buradayız!” dedi.

Miting alanında Emeğin Kurtuluşu emekçilere ulaştırıldı. Miting, MKM sanatçılarının konseriyle son buldu.

Diyarbakır’da bölge mitingi

KESK’in Diyarbakır mitingi “Emekten yana demokratik halk bütçesi istiyoruz” mitingi yürüyüşle başladı. 

İstasyon Meydanı’nda “Emekten yana demokratik halk bütçesi istiyoruz” şiarıyla yapılan mitingte "Biji berxwedana kedkaran", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atıldı. Kitle yürüyüşün ardından sahne önünde toplandı. 

Halayların çekildiği miting alanında konuşmalar yapıldı.  “Emekten yana demokratik halk bütçesi istiyoruz” taleb öne çıkarken savaş ve saldırganlık politikaları teşhir edildi.

KESK Ankara Şubeler Platformu: Emekten ve halktan yana bütçe istiyoruz

KESK tarafından Ankara'da yapılan açıklamada yeni ekonomi modeli adı altında başlatılan yeni saldırı dalgası ile emekçilerin elinde kalan son haklarına da göz koyulduğunu belirtildi.

Sakarya Caddesi'nde yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

"İşsizlerin sayısı 9 milyona yaklaştı. Her 5 gençten biri, her 3 kadından biri işsiz. Zamlar yağmur gibi yağmaya devam ediyor. Açlık sınırı 16 bin TL'ye, yoksulluk sınırı 49 bin TL'ye dayandı. Bu koşullarda ülkede milyonlarca emekli 7 bin 500 TL'ye, çalışanların yarısı ise 11 bin 402 TL'lik asgari ücrete mahkum edilmiş durumda. Milyonlarca kamu emekçisi maaşı bugün emekliliğine yansıtılmayan 8 bin 77 TL'lik 'ilave seyyanen ödenek' ile birlikte yoksulluk sınırının yarısına ulaşmıyor"

Taleplerin sıralandığı açıklama sloganlarla bitirildi.