Emekliler: “Açlık ve sefalete hayır!”

Emekliler yaşam koşullarının iyileştirilmesini talebiyle “Açlık ve sefalete hayır!” şiarıyla birçok ilde eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Mayıs 2024
  • 20:30

Emekliler yaşam koşullarının iyileştirilmesini talebiyle “Açlık ve sefalete hayır!” şiarıyla birçok ilde eylem yaptı.

Tüm Emekliler Sendikası’nın çağrısıyla Kadıköy’de yapılan eylemde “Emekliler üretti, saray tüketti”, “Emekliye din iman, saraya han hamam”, “Kök hücre yaşatır, kök maaş öldürür”, “Emeklinin oyu sarayı yenecek”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” yazılı dövizler taşındı.

“Artık yeter! Her şey yalan, açlık ve yoksulluk gerçek” pankartı açılan eylemde okunan basın metninde şu ifadelere yer verildi:

“Tüm Emeklilerin Sendikası olarak emeklilerin yaşamsal taleplerinin dikkate alınması için pek çok girişimde bulunduk; 2022’den bu yana iki ayrı mitingde, pek çok basın açıklaması ve imza kampanyasında ve 31 Mart yerel seçimlerinde iktidarı defalarca uyardık. Ancak ne yazık ki iktidar emeklileri duymamakta, görmemekte israr ediyor. Bu ülkenin her karış toprağında alın teri olan emeklileri açlıkla, yoksullukla, çaresizlikle sınamaya kalkıyor. Çaresiz değiliz. 25 Mayıs, yaşamımızı bir avuç vicdansızın insafına bırakmayacağımızı ilan ettiğimiz gün olacak!”

Emeklilerin sorunlarına da yer verilen açıklamada emeklilerin talepleri şöyle sıralandı:

“*Emeklilerin açlık ve sefalet yasası olarak bilinen, 2008’de uygulamaya konulan “SGK Reformu” yasası terk edilmeli, bilim insanlarının, emekli ve çalışan sendikalarının ve çalışanların katılımıyla sil baştan yeniden hazırlanmalıdır.

*Memurlara verilen seyyanen zam bütün emeklilere verilmeli, böylece en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenecek şekilde kademelendirme yapılmalıdır.

*TÜİK’in enflasyon verileri gerçekçi değildir. Buna göre maaş artışı yapılması kabul edilemez. Bu uygulama ile Temmuz’da 10 milyon emeklinin hiç zam alamaması, memur emeklilerinin temmuz maaşlarının yüzde 5-6 azalması kaçınılmaz olarak yaşanacaktır. Emekliler bu hak gasplarına ve bu zulme boyun eğmeyecekler!

*Bayram ikramiyeleri harçlık bile değildir. Yılda 4 kez ve en az asgari ücret düzeyine çıkarılacak şekilde ikramiye ödemesi yapılmalıdır.

*İntibak yasası çıkarılarak eşit koşullarda çalışanların birkaç yıl geç emeklilik nedeniyle hak gaspına uğramaları önlenmelidir.

*Her türlü sağlık hizmetinden katkı payı kaldırılmalı, sağlık kolayca erişilebilir olmalıdır. Özel hastane soygunu durdurulmalı, hastaneler kamusal olmalıdır.

*Sendikalar herkes için demokratik bir haktır. Sendikalara açılan kapatma davaları geri çekilmeli, sendikalar uluslararası hukuk normları gereği tanınmalıdır.

*3600 ek gösterge mağdurlarının mağduriyetleri giderilmelidir.

*Sandık emeklilerine de bayram ikramiyesi ödenmelidir.

*Memurlara verilen 12 bin liralık seyyanen artış, acilen tüm emeklilere de ödenmelidir.”