Saray rejiminin “tasarruf” yalanları ve israf harcamaları 2019 yılı bütçe görüşmeleriyle bir bir ortaya serilmeye devam ediyor. Sermayedarlarla, onların ajanlığını yapan sendika bürokratlarıyla birlikte işçi sınıfına bir kez daha sefalet ücretlerini dayatmaya çalışan “yerli/milli” iktidar, 2019 yılı bütçesinde kendi sefasından vazgeçmiyor. İşçi ve emekçilerden “fedakarlık” bekleyenler, baskı ve devlet terörüyle yoğunlaştırdıkları emek sömürüsünün yanı sıra israf ve savurganlıkla ayakta duruyor.
Meclis ödeneği yeni yılda yüzde 44,7 arttı
Meclisin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde, son olarak da 2019 yılında meclise ayrılan ödenekte geçen yıla kıyasla yarıya yakın artışa gidildiği ortaya çıktı. 2018 yılında meclisin başlangıç ödeneği 1 milyar 255 milyon 124 bin TL olurken, 2019 yılı için ayrılan ödenek 1 milyar 816 milyon 197 bin TL olarak açıklandı. Meclise ayrılan ödenek böylece yüzde 44,7 oranında arttırılmış oldu.
Gerekçeleri de israfı ortaya seriyor
İşçi ve emekçiler enflasyon nedeniyle eriyen ücretlerine derhal zam yapılması talebini haykırsa da AKP sözcüleri herhangi bir artışın yeni yıla kadar söz konusu olmadığını açıklamıştı. Buna karşın meclisin ödeneğindeki artış ise enflasyondaki yükselişle gerekçelendirildi. AKP’li Meclis Başkanvekili Mustafa Şentop, meclis ödeneğindeki artışa yüksek enflasyonu gerekçe gösterdi. Şentop’un açıklamasına göre enflasyonun yanı sıra artışın gerekçeleri arasında milletvekili ve danışmanlarının sayısındaki artış, eski milletvekillerinin tedavi giderlerindeki artış gibi nedenler yer aldı.
Meclisin ‘israf’ harcamaları
Geçtiğimiz günlerde meclisin halılarının diğer devlet kurumlarıyla uyumlu olması için de 841 bin asgari ücrete denk düşecek tutarda 1 milyar 350 milyon liralık masraf yapılarak turkuvaz halı alındığı ortaya çıkmıştı.
Meclis bütçesinden yapılan harcamalarda dikkat çeken bir diğer kalem ise RTÜK’e aktarılan tutar oldu. Meclis bütçesinin yüzde 2,2’sine denk düşen 40 milyon TL RTÜK’e aktarıldı.
Ayrıca 15 Temmuz darbe girişiminde yıkılan meclis duvarlarını onaran GYODER adlı şirkete de 159 milyon liralık ödenek ayrılması dikkat çekti.