İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen Eğitim Sen İstanbul Şubeleri emek gaspına, eğitimcilerin haklarının sınırlandırılmak istenmesine, emeklerinin yok sayılmasına ve eğitim alanında yaşanan eşitsizliklere karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.
İstanbul Şubeleri adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen 7 No’lu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanlıoğlu yeni başlayan eğitim öğretim yılında MEB'in hazırlıksız uygulamalarına dikkat çekerek bakanlığın yaşanan sorunlara çözüm üretmekte yetersiz kaldığını ifade etti. Öğrenci sayıları ve ders programları dikkat alındığında EBA'ya giriş problemi yaşanacağının öngörülebilir olduğunu ifade ederek şunları ifade etti:
“MEB'in bu duruma dair bir önlem almamasına rağmen, özel okullarda uzaktan eğitimin devam ediyor olması dikkat çekicidir. MEB açısından çocuk işçiliği, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişimi olmaması gibi konuları temel sorunları olarak kabul edilmediği için gerekli adımlar da atılmamaktadır.”
Okulların açılacağı tarih çok önceden belli olmasına rağmen Eğitim Bilişim Ağı (EBA)'nın teknik altyapısının güçlendirilmediği ve uzaktan eğitime erişimde yaşanan eşitsizliklere değinen Kırşanlıoğlu yeni eğitim öğretim yılında sadece öğrencilerin değil öğretmenlerinde mağdur edildiğini ifade etti. Öğretmenlerin ek ders ücretlerine göz dikilerek bir milyona yakın öğretmenin emeklerinden tasarruf edilmeye çalışıldığını belirtti.
Açıklamada öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde harcadığı emek ve çabaya dikkat çekilerek bu konuda hukuksal yollara başvurdukları belirtildi. Eğitim Sen taleplerini şu şekilde ifade etti:
“-MEB, acilen bütün tedbirleri alarak yüz yüze eğitime geçmelidir.
-Uzaktan eğitimle ilgili olarak yaşanan erişim sorunlarına acilen çözüm üretilmeli, öğrenci ve öğretmenlerin teknik ve donanım eksiklikleri derhal giderilmelidir.
-Öğretmenler, EBA dışında uzaktan eğitim için kullanılan canlı platformlara girmeye zorlanmamalıdır. Söz konusu canlı iletişim platformları ile bakanlık, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri ile anlaşma imzalanmalı, öğretmenler ve öğrenciler ancak söz konusu anlaşmadan sonra bu platformları kullanmalıdır.
-MEB Personel Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü yazıları en kısa sürede geri çekilmeli, uzaktan eğitimde öğretmenlerin canlı derse hazırlık için çok daha fazla emek ve zaman harcadığı düşünüldüğünde, derse hazırlık ücretleri arttırımlı olarak ödenmelidir.
-Rehber öğretmenler kendi görevlerinin gerektirdiği iş ve işlemleri uzaktan da yapabildiklerinden ek ders için okula gelmek zorunda bırakılmamalıdır.
-Uzaktan eğitimde bütün öğretmenlerin maaş karşılığı girmek zorunda oldukları ders sayısı düşürülmeli ve eşitlenmelidir.
-Öğretmenleri mesai saatleri dışında ve hafta tatillerinde ders yapmaya zorlayan her türlü uygulamadan vazgeçilmelidir. “
Açıklamada Kırşanoğlu son olarak şunları belirtti:
“Eğitim Sen olarak yaptığımız ve yapacağımızı girişimler üzerinden MEB'in hukuksuz uygulaması ile ilgili işlemlerin iptal edilerek, öğretmenlerin yaşadığı hak gasplarının önüne geçecek adımları atacağız. Sorunun en kısa sürede çözülmemesi durumunda haklarımızı demokratik, yasal ve meşru yollarla korunmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.”
Ardından söz alan Eğitim Sen 3 No'lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, devlet okullarının pandemi dolayısıyla uzaktan eğitim yaparken, aynı müdürlüğe bağlı özel okulların, dershanelerin ve etüt merkezlerinin açık olduğuna dikkat çekerek devlet okuluna giden ve uzaktan eğitim alan öğrenci ile açık olan özel okula giden öğrencilerin aynı sınava gireceğini ve oluşacak eşitsizliğe vurgu yaptı.
Açıklama alkışlarla ve sloganlarla sona erdi.
Kızıl Bayrak / İstanbul