Ekomed’te 100 kişi işten çıkarıldı

200 işçinin çalıştığı İzmir'deki Ekomed Maske ve Paketleme Tesisleri'nde patron, üretilen malların satışı olmadığı gerekçesiyle yüz işçiyi ihbarsız işten çıkardı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Nisan 2022
  • 21:25

İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan Ekomed Maske ve Paketleme Tesisleri'nde işçiler “satış yok” gerekçesiyle işten çıkarıldı, aylardır ücretlerini alamadı. Geçen hafta makinelerin borcundan dolayı fabrikaya icra geldi daha sonra servislere olan borçlardan dolayı servis şirketleri değişti ve son olarak da yemek şirketi alacak oldukları ücreti olamayınca sözleşmeyi fesih etti.

Etha’da yer alan habere göre 200 kişinin çalıştığı fabrikada 11 Mart günü 100 işçi, “işler durdu, satış yok” gerekçesiyle ihbarsız işten atıldı. 100 işçiye verilen taahhütname ile 30 Mart günü hak edişlerinin ödeneceği vaat edildi.

Ödeme söz verilen gün yapılmazken, parça parça fabrika müdürleri tarafından bazı işçilere bin tl ödendi, bazı işçilere ise hiç para verilmedi. Bunun üzerine fabrika önünde bir araya gelen işçiler açıklama yaptı.

“Susmadık, susmayacağız”

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü ve DİSK Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden'in de katılımıyla düzenlenen açıklamada, işçilerden Filiz Dinçer, bugüne kadar sustuklarını ancak artık susmayacaklarını kaydetti. Hakları olan ücretleri alamadıklarını, fabrikaya emek harcadıklarını ve eve ekmek götüremediklerinin altını çizen Dinçer, patronlara şöyle seslendi: “Biz kimiz biliyor musunuz? Biz bu fabrikanın yıkmaya çalıştığı işçileriz. Hepimiz farklı sorunları varken bizi oyalamanız ne kadar etik? Susmadık, susmayacağız. Hakkımızı alana kadar hakkımızı helal etmiyoruz."

“Üç aydır maaş alamıyoruz”

Çıkarılan işçilerden Ege Kocabıyık da "Biz bu fabrikanın eski çalışanlarıyız. Yaklaşık üç aydır maaş alamıyoruz mağduruz" diye konuştu.
Ufuktan Öden ise “Koskoca fabrika kurulmuş para kazanmak için işçilere üretim yaptırılmış. Üretilen mal satılamadı diye bedeli çalışan işçilere ödetilmeye çalışılıyor” dedi ve patronlar kazanırken karını, varlığını işçilerle paylaşmadığının altını çizdi.