Ekim ortasında 1.5 milyon aşı gelecek ihtiyaç 6 milyon

Eczanelerde grip aşısının bulunmadığını belirten meslek örgütü temsilcileri 15 Ekim tarihinin ardından 1,5 milyon doz grip aşısının piyasaya sürülmesini bekliyor. Bu miktarda aşının pandemi döneminde yeterli olmayacağını savunan eczacılara göre Sağlık Bakanlığı daha fazla doz aşı için harekete geçmeli.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Ekim 2020
  • 08:30

Uzmanlar, Covid-19 salgını sürecinde 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunan kişilerin zatürre ve grip aşısı olmasının önemine dikkat çekiyor fakat ekim ayına girildiği halde aşı temini konusunda sorunlar yaşanıyor.

Eczanelerde grip aşısının olmadığını, 15 Ekim tarihinden sonra 1,5 milyon doz grip aşısının Türkiye’ye getirileceğini söyleyen Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak’a göre aşıya dair çok talep olduğu için aşı sayısının arttırılması gerekli. Risk grubunda olmayanların da pandemi nedeniyle aşı talebinin olduğunu belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal’a göre ise grip aşısının gecikmesi Türkiye için iyi bir şey değil ve halk sağlığı açısından ciddiye alınması gereken bir durum.

'1.5 milyon doz aşının yetme şansı yok'

Gazete Duvar'da yer alan Serkan Alan'ın haberine göre 15 Ekim tarihinin ardından Türkiye’de satışa sunulması beklenen 1,5 milyon doz grip aşısının yeterli olmayacağını belirten TEB Başkanı Erdoğan Çolak’a göre Sağlık Bakanlığı’nın bu süreci yönetip ülkeye aşı girişini kolaylaştırması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın doz sayısını arttırmak için girişimlerde bulunması gerektiğini söyleyen Çolak şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz yıl aşılar eylül-ekim ayında gelmedi, aralık ayında geldi. Covid-19 olmamasına rağmen 1,5 milyon doz aşı bulunma konusunda sıkıntı yaşandı. Bugün Covid-19 nedeniyle insanlar grip ve zatürre aşısına yönelmiş vaziyetteler. Bunlar Covid-19 için de önemli aşılar. Geçen yıl 1,5 milyon doz aşının yetmediği bir noktada bugün Covid-19 mücadelede insanların hassas olduğu bir süreçte yetme şansı kesinlikle söz konusu değil.”

'Yüzlerce insan eczanelere grip aşısı soruyor'

Covid-19 pandemisiyle birlikte uzmanların grip ve zatürre aşısı tavsiyesinde bulunduklarını  belirten Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı’ya göre bu uyarıların ardından ihtiyacın çok üzerinde bir talep ortaya çıktı.  Risk grubu olarak nitelendirilen kronik rahatsızlığı bulunan ve 65 yaş üzerinde olan kişi sayısının 25-30 milyon sayısına denk düştüğünü belirten Ercanlı, “Önceki yıllarda ortalama bir buçuk milyon doz grip aşısı yeterli olabiliyordu. Geçtiğimiz yılda da sıkıntı vardı ama bu sayılar yeterliydi. Uzmanların bu dönemdeki tavsiyeleriyle beraber toplumda da bu konuda bilinç oluşunca herkes grip aşısı yaptırmaya yöneldi ve bir talep patlaması oldu. Eczanelerimize günde yüzlerce insan gelip ‘Grip aşısı geldi mi’, ‘Gelirse beni sıraya yazar mısın’ gibi isteklerde bulunuyorlar” diye konuştu.

Altı milyonun üzerinde aşı ihtiyaç

Türkiye’ye bu yıl gelmesi beklenen 1,5 milyon doz grip aşısının ihtiyacı karşılamayacağını belirten Ercanlı,“Burada ciddi bir sıkıntı var. Türkiye’ye en az altı milyonun üzerinde bir aşının gelmesi gerekiyor ki talep karşılanabilsin” dedi.

Türk Eczacılar Birliği’nin Türkiye’de ruhsatı olmayan ilaçları ithal ilaç birimi aracılığıyla Türkiye’ye getirebildiğini, 1,5 milyon doz grip aşısını getirmek için Sağlık Bakanlığı’na  başvuruda bulunduğunu hatırlatan Ercanlı, “Bunu  bakanlığa bildirdiler ama herhangi bir olumlu olumsuz yanıt alamadılar” diye konuştu.

15 Ekim’de gelmesi beklenen grip aşılarına ulaşım konusunda da sorunların ortaya çıkabileceğini belirten Ercanlı, “Eczanelere gelip talepte bulunan vatandaş var ama sorun 15 Ekim’den sonra ciddi oranda baş gösterebilir. Bunun çözümü için şunu söylüyoruz. Bir buçuk milyon doz gelecekse Sağlık Bakanlığı kanalıyla, aile hekimleri merkezi ve hastaneler aracılığıyla kronik rahatsızlığı olanlar derecelendirilerek aşılama yapılması gerekiyor. Risk grubuna göre aşağıya doğru inmesi gerekiyor. Serbest bir şekilde kontrolsüz yapılırsa vatandaşa sayı yetmeyeceği için gerçekten risk grubunda olan ve aşılanamayan vatandaşlarımız olacaktır” ifadelerini kullandı.

'Talep noktasında bu yıla özgü artış gözlendi'

Aile sağlığı merkezlerinde zatürre aşısının olmadığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal ise, “Bebeklere de bu aşıyı yapıyoruz.  Neredeyse bebeklere yetecek kadar aşı veriliyor. Yetişkinlere aşı yapmıyoruz. Benim örneğin elimde yedekte 6 aşı var. Bu aşıları yetişkinlere yapsam iki ay boyunca bir bebek gelse aşı yapamayacağım, bu yüzden bekletiyorum” dedi.

Grip aşısına erişilmediğini de belirten Ünal, “Grip aşısı yapıldıktan bir buçuk iki ay sonra vücudumuz imunute oluşturur ve korumaya başlar. Grip aşısının gecikmesi de Türkiye için iyi bir şey değil ve halk sağlığı açısından ciddiye alınması gereken bir durum” diye konuştu.

Grip aşısına pandemi nedeniyle yoğun talep olduğunu ifade eden Ünal, “Talep noktasında bu yıla özgü bir artış gözlendi. Ben neredeyse dört yıldır erişkin aşılamalarını tamamlamaya çalışan bir hekimim. Erişkin aşılamasının doğru olduğunu düşünenlerdenim. Büyükçe bir gruba zatürre aşısı yapmış olmama rağmen insanlara bu aşıların gerekli olduğuna ikna etmeye çalışır ve öyle yapardım. Genellikle de grip aşısıyla aynı güne denk getirip 65 yaşına gelenleri aşılardık. Bu yıl bakıyoruz ki insanlar biz söylemeden talep ediyorlar.  Hatta risk grubunda olmayanlarda da ciddi bir aşı talebi var” dedi.