Geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TÜSİAD’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Gerçekleşen ziyarette TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, hükümete birçok konuda istemlerini iletti. Erol Bilecik’in yakındığı konulardan biri de eğitimde yaşanan gericileşmeydi. Bilecik kaygılarını(!) “Bir yandan müfredatın 21. yüzyıl becerilerine uyumlu hale getirilmesi çabalarını, öte yandan eğitimde bilimsel anlayıştan uzak konuların gündemde kendine yer bulmasını gözlemliyoruz. Bu da bizi ülke olarak ortak hedefe ulaşma yolunda yavaşlatıyor” sözleriyle dile getirdi.
Özellikle son yıllarda hız kazanan eğitimdeki gericileşme kimse tarafından yadsınamaz bir biçimde gözler önündedir. İktidardaki dinci gericilik odağı, “cihat bilmeyen öğrencinin matematik bilmesine de gerek yoktur” diyecek kadar gemi azıya almış durumda. Yenilenen müfredatta evrim yer almazken, felsefe vb. dersler adeta din dersine dönüştürüldü. Kadına yönelik cinsiyetçi bakış ise “kocaya hizmet ibadettir” türünden önermelerle besleniyor. Yaşanan bu gelişmeler de toplumun ilerici kesimlerince tepkiyle karşılanıyor.
Türk burjuvazisinin TÜSİAD’da temsil edilen ve uluslararası sermayeyle doğrudan ilişki içinde bulunan kesimi ise eğitimde yapılan değişiklikler de dahil olmak üzere AKP’nin birçok icraatından rahatsız. Gerek OHAL, gerek demokratik hak gaspları ve AKP’nin izlediği kutuplaştırıcı siyaset TÜSİAD’ı rahatsız ediyor. Fakat onların dertleri ne Türkiye’deki demokrasidir ne de ilerici değerlerin bir bir yok edilmesi... Onlar sömürü gemilerini fırtınasız denizlerde yürütmek istiyorlar. Ancak Türkiye’deki gergin siyasal ortam, kutuplaşma, bu kadar pervasızca gerçekleşen hak gaspları ve gericileşme o korktukları fırtınayı besliyor. Toplumsal dinamiklerde biriken öfkenin bir patlamaya dönüşmesinden korkuyorlar.
Öte yandan AKP’nin bu yanlarından şikayetçi olan TÜSİAD’da önemli bir ağırlığa sahip olan Koç grubu, 2017’nin ilk altı ayında yüzde 120 kâr yaptıklarını şu sözlerle ilan etti: “Ülkemize olan inanç ve güvenle son 5 yılda gerçekleştirdiğimiz güçlü yatırımların da bir sonucu olarak, Koç Holding hissesi 2017 yılında bugüne kadarki en yüksek değerine ulaştı.” Bu “inanç ve güven”in kaynağı ise AKP’nin bir bir hayata geçirdiği sınıfa yönelik hak gaspları ve saldırı paketleridir. Bu eğitimdeki gericileşmeden rahatsız olan(!) asalaklar takımı, gerici iktidar döneminde tarihlerindeki en yüksek kâr oranına ulaştı.
Mesleki eğitim alanında TÜSİAD-AKP kol kola
TÜSİAD’ın, hükümetle imzaladığı mesleki eğitim protokolleri, projeleri, eğitimin niteliğinden duyduğu kaygının riyakârlığını gözler önüne sermektedir. Mesleki eğitim alanı burjuvaziye ihtiyaç duyduğu ucuz ve vasıflı iş gücünü sağlar. Koç grubunun “meslek lisesi memleket meselesi” diyerek kendince önemini ortaya koyduğu bu alan son yıllarda özellikle öne çıkmış bulunuyor. “Her OSB’ye bir meslek koleji” kampanyasıyla sermayeye ihtiyaç ve hedefleri doğrultusunda okul açma yetkisi verilmekte, OSB’ler içindeki meslek liseleri fabrikaların ek binaları gibi işlev görmektedir. Hayata geçirilmeye çalışılan “1 gün okul, 4 gün staj” ya da “2 yıl okul, 2 yıl staj” uygulamasıyla, lise çağındaki mevcut öğrencilerin yüzde 70’ini mesleki eğitime yönlendirme hedefi birlikte değerlendirildiğinde, bu, patronlar için sayısı milyonları bulacak bir stajyerler ordusu demektir. Ucuz hatta ücretsiz ve vasıflı iş gücünden oluşan bu ordu sermayenin ağzını sulandırmaktadır. Yaratılan bu stajyer ordusu ile yüz binlerce yetişkin emekçi çalışma yaşamının dışına atılacak ve sermayenin politikası olan “kullan at işçilik” politikası beslenecektir. Ayrıca “tematik lise” projesiyle sermayenin ihtiyaç duyduğu alanlarda uzmanlaşmış iş gücü yetiştirilecek ve böylece uzman emeğin fiyatı düşürülecektir. Çalışma Bakanlığı’nın Temmuz ayında yayımladığı Ulusal İstihdam Stratejisi’nin 2017-2019 Eylem Planı’nda da mesleki eğitim kendine genişçe yer bulmuş, bu alanda eğitim-özel sektör işbirliğinin arttırılması gerektiğinin altı her fırsatta çizilmiştir.
Sözün kısası AKP kurmaya çalıştığı “sosyal ve kültürel iktidar” için eğitimde gerici uygulamaları arttırırken, hizmet ettiği sermaye sınıfı için de meslek liselerini, meslek yüksekokullarını, mühendislik fakültelerini patronların arka bahçeleri, ucuz iş gücü depoları haline getirmeye çalışmaktadır. TÜSİAD burjuvazisi ise mesleki eğitim alanındaki bu politikaların mimarıdır. Onun eğitimdeki nitelik düşüşü ve dinsel gericileşme hakkındaki söylemleriyse ikiyüzlülükten başka bir şey değildir.