Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte Eğitim Sen okullardaki vaka artışına ilişkin haftalık rapor yayınlayarak önlem alınması konusunda uyarılarda bulunuyor.
“Bursa’da geçen haftaya göre vaka sayısı 3 katına çıktı”
Eğitim Sen Bursa Şubesi’nin yaptığı açıklamada “Geçen haftaya göre bu hafta okullarda görülen vaka sayısı üç artmış durumda” denildi ve öğrenci velilerinin de tedirgin olduğu vurgulandı. Açıklamada, yalnızca dört gün içinde Bursa’da 117 okulda, 68 öğretmen ile 378 öğrencide koronavirüs tespit edildiği, 145 sınıfın ise karantinaya alındığı belirtildi.
Eğitim Sen Bursa Şubesi Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Gül, “Geçen haftaya göre bu hafta okullarda görülen vaka sayısı üç artmış durumda. Bu durumdan veliler de tedirgin olmaya başladı” dedi. Vaka sayılarındaki artışın sorumlusu olarak bakanlığı işaret eden Gül, okullarda bir an önce yeterli önlemlerin alınmasını istedi. 40 kişilik sınıflarda, 40’ar dakikalık süreyle maskeli şekilde ders anlatmanın nefes alamamak gibi bir şey olduğunu sözlerine ekleyen Gül, ders sürelerinin çok uzun olduğunu, en azından pandemi bitene kadar ders süresinin 30 dakika, teneffüslerin ise 10’ar dakika olmasını belirtti.
“Sınıf mevcutları ve ders saatleri azaltılmalı”
Gül sendika olarak taleplerini şöyle sıraladı:
“Sınıf mevcutları azaltılmalı, sınıflarda fiziki mesafe ayarlanmalıdır. 30 dakika ders, 10 dakika teneffüs olmalıdır. Okul öncesi öğretmen arkadaşlarımızın ders saatleri azaltılır teneffüs saatleri düzenlenmelidir. Havalandırma sorunu çözülmeli, Servisler denetlenmelidir. Okullarda giriş çıkışlar kontrol edilmelidir. Müfredat sadeleştirilmelidir. Okulların ödenekleri ve yardımcı personel sayıları arttırılmalıdır. Yeni öğretmen alımları yapılarak, kalabalık okullarda ikili eğitime geçilmelidir. İmam hatip okullarının kontenjanı boştur. Bu okullar akademik okullara dönüştürülmelidir.”
Antalya’da bin 736 sınıf karantinada
Eğitim Sen Antalya Şubesi, yüz yüze eğitim vaka tespit raporunu paylaştı. Rapor hakkında bilgi veren Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Bu hafta sendikamıza ulaşan vaka sayılarına göre, okullarda temaslı ve pozitif öğretmen sayısı 522, temaslı ve pozitif öğrenci sayısı 5305, temaslı ve pozitif personel sayısı 15 olmuştur. Kapanan sınıf sayısı bin 736” dedi.
Tam zamanlı yüz yüze eğitimin nitelikli bir şekilde yürütülebilmesi için eğitim-öğretim ortamlarının eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler açısından sağlıklı ve güvenli olması gerektiğini vurgulayan Başkan Sönmez şunları ifade etti:
“Vaka sayıları ve kapatılan sınıflar içerisinde anasınıfından lise son sınıfa kadar bütün sınıflar bulunuyor. Kapanan sınıf sayısının bize ulaşan sayıdan daha fazla olduğu biliniyor. Sınıfların kalabalık oluşu, yeterli hijyeni sağlayacak yardımcı personel eksikliği, maske kullanım alışkanlığının alt sınıflarda zorluğu bulaş riskini arttırıyor. MEB’in 1,5 yıldır devam eden salgın sürecinde yüz yüze eğitime yeterince hazırlık yapamamasının nedeninin strateji geliştirme, planlama yapma ve karar alma süreçlerinde yaşanan sistemsel kriz olduğu açık. Bu sistemsel krizin bir sonucu olarak yeni eğitim öğretim yılının hemen öncesinde bakan değişikliğine gidildi, birçok bürokrat ve eğitim yöneticisi değiştirildi. Tam zamanlı yüz yüze eğitime seferberlik düzeyinde yaklaşılması temel bir ihtiyaçken, bütün bir yaz dönemi MEB’deki görev değişiklikleriyle geçti.”
“Yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olması hayati önemde”
Düşük bütçe nedeniyle okullarda fiziki yenileme ve kadro istihdamının olmadığını anlatan Sönmez şu şekilde devam etti:
“Salgın koşullarında tam zamanlı yüz yüze eğitimi sürdürebilmek ciddi bir stratejiyi ve buna uygun ek bütçeyi zorunlu kılıyor. MEB, seyreltilmiş sınıfları hayata geçirememiş, ek derslik kazandıramamış, öğretmen odaları, öğrenci ve öğretmen tuvaletlerini çoğaltamamış, sınıfların havalandırılması için pencere sistemlerini değiştirememiş, sağlıklı ulaşım konusunda yerel yönetimlerle birlikte strateji geliştirilmesine öncülük edememiştir. İhtiyaç oranında ek kadro atamamış, her okula bir sağlık personeli görevlendirememiş, yeterli sayıda yardımcı hizmet personelinin her okula atanmasıyla hijyen koşullarının iyileştirilmesini sağlayamadı. Tam zamanlı yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olması hayati önemde.”
Mersin’de 11 sınıf kapandı
Mersin Eğitim-Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül Pirha’ya yaptığı açıklamada Mersin’de 111 sınıfın kapandığını belirtti. Üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Sümbül, iktidara seslenerek, öğrencileri kriminalize etmek yerine boş ve atıl durumdaki kamu kurumlarının tadilattan geçirilip öğrencilere tahsis edilmesini istedi.
Okullar eğitime başlamadan önce salgına karşı alınacak tedbirler konusunda hem il düzeyinde hem de genel merkez düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını ve önerilerini sunduklarını ifade eden Sümbül, ancak alınmayan tedbirler sonucu okullardaki vaka sayılarının her geçen gün arttığını söyledi.
Sümbül, bakanlığın algı yönetimi yaparak sorun yokmuş, her şey yolunda gidiyormuş imajı vermek istediğini söyleyerek, sahada tam tersi bir süreci yaşandığını ve uyarılar dikkate alınmadığı takdirde de devam edeceğini dile getirdi.
Pandemi döneminde vaka sayılarını kamuoyuyla paylaşan Eğitim Sen’in, haftalık verileri ulaşabildikleri illerden alarak kamuoyuyla paylaştıklarını belirten Sümbül, “Mersin’de ise geçen hafta 16 öğretmen, 48 öğrenci ve 35 sınıfın kapanması şeklindeyken, bu hafta bunlara 76 sınıfın kapanması, 26 öğrenciyi, 10 öğretmeni ve 1 hizmetli eklenmiş oldu” dedi.