Efrîn'de 27 okul hedef alındı, 13 öğrenci öldürüldü

50 bin öğrencinin eğitim gördüğü Efrîn'e yönelik süren saldırılar sonucu, bu zamana kadar hedef alınan 27 okul binası yıkılırken, 13 öğrenci de yaşamını yitirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Şubat 2018
  • 11:54

Türk sermaye devletinin Efrîn'e dönük hem karadan hem de havadan devam ederken saldırıları nedeniyle Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile bağlı ÖSO grupları arasında yaşanan çatışmalar özellikle kantonun Cindirêsê, Şiyê, Şera ve Reco ilçelerinde şiddetlenmiş durumda. Devam eden saldırılardan en fazla etkilenen ise siviller. 

Bombalanan sivil yerleşim yerlerinde hedef alınan yapılar arasında okullar da var. 318 okulun bulunduğu Efrîn'de, ilkokuldan üniversiteye kadar yaklaşık 50 bin öğrenci eğitim görüyor.

27 okul hedef alındı, 13 öğrenci katledildi

Mezopotamya Ajansı’ndan Nazım Daştan ve Selami Aslan’ın haberine göre, 20 Ocak'tan bu yana süren saldırılarda 27 okul binası hedef alındı. Savaş uçaklarının saldırılarından dolayı yaşamını yitirenler arasında ise 13 öğrenci de var. 

Yaşanan bu can kayıpları nedeniyle kanyon yöneticileri eğitime ara vermek zorunda kaldı. 

Yapılan saldırılarda özellikle Şiyê, Reco ve Şera'daki okulların yerle bir edildiğini aktaran Efrîn Eğitim Bakanlığı Komitesi Eşbaşkanı Mihemed Reşit, ağır bir saldırı altında olduklarını, bu yüzden öğrencileri korumaya çalıştıklarını söyledi. 

Toplanan belgeler UNICEF’e sunulacak

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş ile iletişim halinde olduklarını, ellerindeki verileri UNICEF'e ileteceklerini dile getiren Reşit, "Vurulan okullar ve katledilen öğrencilerimize ilişkin onlara belgelerimizi sunacağız. Onlar gelsin Efrîn'i buradan takip etsinler. Çünkü burada sivil insanlar öldürülüyor. Çocuklar ve kadınlar katlediliyor. İnsanlığa karşı geliştirilen bir savaş var. Efrîn'in sesini duysunlar. Kültürel, tarihsel ve yaşamsal bir yok ediliş ile karşı karşıyayız" dedi.

Öğretmen ve öğrenciler saldırılara karşı ayakta olacak

Efrîn halkı ile birlikte maruz kaldıkları saldırılara karşı seferber olduklarını dile getiren Reşit, saldırıları bertaraf edinceye kadar da bu hali sürdüreceklerini ifade etti. 

Reşit, önümüzdeki günlerde kantonda bulunan öğrenci ve öğretmenlerin bir yürüyüş düzenleyerek saldırılara tepki göstereceklerini de paylaştı.