Edirne'nin içme suyu için büyük tehlike

Edirne'nin içme suyu arıtma tesisinin 205 metre yakınına kurşun madeni yapılması için ÇED süreci başlatıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Mart 2021
  • 23:32

Edirne'nin içme suyunun arıtıldığı tesislere sadece 205 metre uzaklıkta yapımı için ÇED süreci başlatılan kurşun madenine karşı kentliler harekete geçti. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe veren Edirneliler, "Kurşun madeni yapılırsa suyumuz elden gider" dediler.

Su arıtma tesisleri ile kurşun madeni aynı vadide

Özer Akdemir'in Evrensel'de yer alan haberine göre Rozber Maden İnş. San. Tic. A.Ş. adlı şirket tarafından Edirne'nin Maslak Mahallesi mevkiinde yapılması planlanan "Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi" için ÇED süreci başlatıldı.

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, Edirne'nin içme suyunun Lalapaşa hattından Kayalı Barajı'ndan geldiğini belirterek, kurşun madeni işletilmek istenen vadide kentin içme suyunu arıtan iki tesisin olduğunu dile getirdi.

İki içme suyu arıtma tesisi ile kurşun madeninin aynı vadide yer alacağını aktaran Gökerküçük "Bu arıtma tesisleri 2050 yılına kadar Edirne'nin içme suyunu karşılayacak. Bu tesislerin 205 metre uzağında kurşun kırma, eleme, yıkama projesi için ÇED sürecinin başlatıldığını yeni öğrendik. Bu projeyi inceledik hukukçularla, bilim insanlarıyla. İtirazlarımızı 10 madde halinde sıralayarak itiraz ettik" dedi.

Havaya karışan kurşun tozları nereye gidecek?

Projenin Edirne'nin suyu için büyük bir risk teşkil ettiğini dile getiren Gökerküçük, "Şirket raporunda havaya tozların yayılacağını kabul etmiş. Yıkama işleminden sonra atıkların bir kısmının doğaya salınacağını da itiraf etmiş. Havaya karışan kurşun tozları nereye gidecek? Biz biliyoruz ki çökertme havuzlarını kesinlikle kirletecek. Kentte kirliliğe neden olacak. Doğal gazın ardından kentimizin havası daha yeni yeni temiz hale geliyor" diye konuştu.

Proje sahası Edirne kent merkezine sadece 5 km uzaklıkta

Kurşun madeni atıklarının tehlikeli atık olarak sınıflandığına dikkat çeken Gökerküçük, "Proje sahası Edirne'nin merkez ilçesi Maslak civarında, Edirne il merkezine kuş uçuşu 5 kilometrede yer alıyor. Proje alanı aynı zamanda Hasanağa Mahallesi'ne 2 kilometre, Barutluk Mahallesi'ne 1,1 kilometre, ticari işletmelere 1,1 kilometre ve Edirne içme suyu arıtma tesisine 205 metredir. Hatta kente su taşıyan boruların güzergahı ile kurşun kırma, eleme, yıkama tesisi arasındaki aralık 50-100 metreye kadar inmektedir" dedi.

Kentin suyu tehlikede

Gökerküçük, işletmenin kurulacağı yerin meyilli bir arazide olması nedeniyle sızıntıların araziye, yağmur anlarında çevrede oluşacak derelere ve Edirne İçme Suyu Depolama ve Arıtma Tesisi'nden kente gelen su borularının da bulunduğu alana katılmasının söz konusu olabileceğine işaret etti.

Gökerküçük, "Bu da büyük bir risk olarak karşımızdadır. Kurşun yıkama tesisinden kaçabilecek bir kurşunlu su içme suyu borularındaki bir küçük kırılma ile buluştuğunda vakum gibi dıştan içeri çekilebilecek ve kent suyu tehlikeli duruma gelecektir. Bunun garantisini hiçbir rapor veremez" diye konuştu.

Proje mutlak korunacak tarım alanında

Proje tanıtım dosyasının birçok yanlış bilgiyi içerdiğini dile getiren Gökerküçük, "Proje alanına en yakın merkez ilçesinin toplam nüfusu 26 bin 363 kişidir, denilmekte. Edirne Merkez Nüfusu 170 bin kişi dolayındadır.  Üstelik proje alanı tarım alanı olup Mutlak Korunacak Alanlar içerisinden yer almakta. Tarım arazileri ve özellikle 170 bin nüfuslu kentin üzerine gelebilecek kurşun tozlu buharları düşünmek bile istemiyoruz ki bunu önleyecek hiçbir teknolojik yapılanma da sanırız yoktur" dedi.

Konuyu belediye ile görüştüklerini, projeye dair itirazlarını ve kaygılarını bir dilekçe ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne verdiklerini belirten Gökerküçük, "Pazartesi günü tesisin kurulacağı yerde kent konseyi, Edirne Belediyesi ve kentteki diğer örgütler olarak basın açıklaması yapacağız. Tek dileğimiz bu madenin buraya yapılmaması. Yapılması için hiçbir mantıklı gerekçe yok" dedi.