“Ebeyiz, hemşireyiz haklarımızın peşindeyiz”

SES, 5 Mayıs Ebeler Günü ve 12 Mayıs Hemşireler Günü vesilesiyle illerde ve işyerlerinde taleplerini haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mayıs 2020
  • 20:52

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü ve 12 Mayıs Hemşireler günü dolayısıyla illerde ve işyerlerinde yaptığı eylemlerde ebe ve hemşirelerin taleplerini haykırdı.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde “Ebeyiz, hemşireyiz haklarımızın peşindeyiz!” yazılı pankartın açıldığı eylem yapıldı.

Eylemde açıklamayı SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak yaptı. Sağlık sisteminin hekim merkezli kurulmasının yanlışlığını dile getiren Kavak sağlık sisteminin bir bütün olduğunu belirterek pandemi sürecinde ebe ve hemşirelerin haklarının verilmesini istedi.

Kavak ebe ve hemşirelerin taleplerini şöyle sıraladı:

“*Ebe ve hemşirelik mesleğindeki çalışan açığı güvenceli-kadrolu istihdam ile giderilmesini istiyoruz,

*4B, 4C, 4D, taşeron, vekil, sözleşmeli, ücretli olarak çalışan ebe ve hemşirelerin kadroya geçirilmesini istiyoruz,

*İş yerimizde Pandemi sürecinde daha fazla artan baskı, Mobbing ve şiddetin ortadan kaldırılmasını istiyoruz,

*Covid 19’un iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istiyoruz,

*Ebelik ve hemşirelik yasasının yeniden düzenlenmesini, meslek tanımlamalarımızın net olarak belirlenmesini istiyoruz,

*Esnek ve kuralsız çalışmaya karşı; iş güvencesi, can güvencesi, ücret güvencesi, güvenceli çalışma koşulları istiyoruz,

*Her iş yerinde 7 gün 24 saat açık, ücretsiz ve anadilinde kreş hizmeti istiyoruz,

*KHK ile ihraç edilen, güvenlik soruşturması bahanesi ile bekletilen ve ataması yapılmayan ebe hemşirelerin acilen göreve başlatılmasını istiyoruz,

*Sağlığımızı korumak için uygun sayıda ve nitelikte, kadın emekçiler için de kadın dostu kişisel koruyucu ekipman istiyoruz.”

Ankara’da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Kampüsü’nde yapılan eylemde SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden konuştu. Erden, salgınla mücadelede en ön saflarda yer alan hemşirelerin fiziksel, sosyal ve ekonomik olarak da en çok yıpranan emekçiler arasında olduğuna dikkat çekti. Erden sorunlarını şöyle sıraladı:

“Kişisel koruyucu donanımların yetersizliği ve uygun nitelikte olmaması, çok yoğun çalışma koşulları, bulaş riskine karşı evlerinden, ailelerinden haftalarca ayrı yaşamak, sağlık yönetiminde şeffaflığın olmaması, yöneticilerin iş bilmezliği, mobbing ve binlerce arkadaşımız Covid-19 pozitif olması, 33 arkadaşımızı kaybetmek var olan yıpranmışlık ve tükenmişlik problemlerimizi kat be kat arttırmıştır.”

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik binası önünde yapılan açıklamada basın metnini SES İşyeri Temsilcisi Ayşe Tabakoğlu okudu.

Tabakoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın “esnek çalışma uygulamasına geçmek istiyorduk, bu çok iyi oldu denemiş olduk çok da iyi gidiyor” sözlerini hatırlattı. “Biz de pandemi günlerinde görmüş olduk ne yapmak istediğinizi” diyen Tabakoğlu, “Bizleri gece gündüz, çalıştırdınız. Çocuklarımızdan evimizden uzakta kaldık, 'hadi eve gidin 3 gün' dediniz hafta sonu bile arayıp 'yarın işe gel' dediniz. Öyle kuralsız” ifadelerini kullandı.

Mersin Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan eylemde basın metnini SES Mersin Şube Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Başkavak okudu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi ve Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi’nde açıklamalar  yapıldı.

Elazığ SES şubesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Bahçesi’nde açıklama yaptı. Basın metnini Elazığ SES Şube Sekreteri Ebru Erdoğan okudu.