DTK’ye dönük gözaltılara tepkiler

Diyarbakır merkezli birçok ilde, avukatların da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Süren devlet terörüne ilişkin tepki açıklamaları yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Kasım 2020
  • 19:15

Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik devlet terörüne karşı kurumlar açıklamalar yaparak tepki gösterdi.  

Diyarbakır barosu: 'Yargı reformu' gözaltılarla başladı

Diyarbakır Barosu, yaptığı açıklama ile 17 avukat ile Şırnak ve Adıyaman Barosu’nda görevli iki avukatın gözaltına alındığı bilgisini paylaştı. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Yargı reformu, avukatlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin gözaltına alınmasıyla başladı. Demokrasinin ve hukuk devleti olma iddiasının rafa kaldırılmasının yarattığı yıkımı ve felaketi görmeyen aklın, bu ülkenin bir arada barış içinde yaşama bağını ortadan kaldırmaya götüren yolun taşlarını döşediklerini bilmelidir.”

“BM insan hakları savunucularının korunması bildirgesine aykırı”

İnsan Hakları Derneği (İHD), Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Yurttaşlık Derneği tarafından yapılan açıklamayla gözaltı terörü kınandı. Açıklamada “Siyasi iktidarın hukukta reform iradesi açıklamasına rağmen savcılıkların eski alışkanlıklarını sürdürmek istemesinin önüne geçilmelidir.” denildi.

HDP: Siyasetçilere ve savunmaya dokunma

HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Hukuk reformu, adalet gibi kavramları kullanmaya başlayınca hemen ardından büyük hukuksuzlukları barındıran kararlar ve uygulamalar ortaya konuluyor” dedi.

Açıklamanın devamında “Yaşanan bu gözaltılar, AKP/MHP iktidarının faşizan yöntemlerle HDP ve demokratik siyasetin temsilcisi olan diğer kurum ve kişilere yönelik uyguladığı sindirme politikasının bir ürünüdür. Adalet arayışçısı meslektaşlarımıza, siyasetçilere baskı ve zorla geri adım attırabileceklerini düşünenler kaybedeceklerdir; meslektaşlarımız, savunmaya yönelik saldırılara karşı dimdik durmaya devam edeceklerdir. Hukuksuzca gözaltına alınan avukat ve siyasetçiler bir an önce serbest bırakılmalıdır” denildi.