Pandemiyle derinleşen krizin fatura edildiği emekçilerin işsizlik ya da işsizlik tehdidiyle açlık sınırının altındaki ücrete çalışmak durumunda kalıyor. Faturaların sürekli artması yaşamı iyice kötüleştiren bir yerde duruyor.
Doğalgaz fiyatına ocak, şubat ve mart ayının ardından nisan ayında da yüzde 1 zam yapıldı. Doğalgazda yapılan zamlar üzerine TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) bir rapor hazırladı ve sonuçlarını açıkladı.
Rapora göre, BOTAŞ’ın gaz satış fiyatları, 2019 Ocak-2021 Nisan döneminde, konut aboneleri ve küçük ticari/ sınai işletmeler için yüzde 46.34 oranında arttı. Buna karşın büyük sanayi kuruluşlarına satılan gazın fiyat artışı yüzde 7.79 olurken, doğalgaz yakıtlı elektrik santrallarına net destek sağlanarak yüzde 6 indirim yapıldı. Rapora göre ayrıca, Ocak 2019’dan bugüne TÜİK’in resmi enflasyon artışı yüzde 30 düzeyinde olurken, konutlarda elektrik fiyatları da yüzde 48.35 yükseldi.
MMO Başkanı Yunus Yener 2021'de doğalgaza yapılan zamlar hakkında ise raporda ifade edilenleri şöyle aktardı:
“Nisan 2021 itibarıyla, hane halkı aylık ortalama elektrik, doğalgaz, su, telefon ve internet harcamaları toplamı, asgari ücretin dörtte birini aşıyor. Sorunların altında ezilen tüm emekçilerin bir nebze soluk alabilmeleri için, örneğin abonelerden tahsil ettikleri güvence bedellerini yıllardır kullanan şirketlerin, elektrik, doğalgaz, internet faturalarını vadesinde ödeyemeyenlere hizmet vermeyi durdurmaları ve icra takibatları önlenmelidir. Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturalarını ödeyemeyen yurttaşların faturalarını kamu karşılamalıdır.”